V plzeňské zoo se narodilo mládě vzácného nosorožce. Lidé mohli porod sledovat on-line

V plzeňské zoo se v neděli narodila samička vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů. Mládě i matka, osmiletá Manjula, jsou v pořádku. Samice porodila v Plzni už svého druhého potomka; první Marušku před třemi lety a třemi dny. Porod i první okamžiky života mláděte mohli lidé sledovat na www.zooplzen.cz. Otec Baabuu, Manjula a mládě jsou jediní tři indičtí nosorožci chovaní v Česku, řekl v neděli mluvčí zoo Martin Vobruba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zoo Plzeň má nový přírůstek. Je jím mládě vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů a je zdravý

Zoo Plzeň má nový přírůstek. Je jím mládě vzácného nosorožce indického. Váží 47 kilogramů a je zdravý | Foto: Zoo Plzeň

„Porod byl velice rychlý a bezproblémový. Mládě je samička a je krásná a zdravá, oba jsou v pořádku. Velice rychle se postavilo na nohy a od té doby pije,“ uvedl. Při porodu byli přítomni tři ošetřovatelé a zooložka.

Pavilon nosorožců zůstane zhruba ještě jeden měsíc veřejnosti nepřístupný, ale už více než tři roky funguje on-line webová kamera na stránkách plzeňské zoo, která vede do boxu matky Manjuly, kde lze všechno pozorovat. „Už od noci máme ohlasy a gratulaci spousty lidí, kteří opět porod viděli naživo,“ řekl. Návštěvníci zoo uvidí nyní stejné obrázky na monitoru na ochozu sousedního pavilonu žiraf.

Dvanáct příběhů, 10 000 snímků. Fotograf bez talentu uměním upozorňuje na problémy společnosti

Číst článek

„Manjula čekala mládě 485 dní, o šest dní více než v případě první Marušky,“ řekl mluvčí. Volba jména nového potomka se bude teprve řešit.

Indické nosorožce chová v této chvíli jen plzeňská zoo. „Ještě před lety byl chov ve Dvoře Králové, kde přišly na svět postupně tři mláďata,“ uvedl Vobruba. Dnešní plzeňské mládě je pátý porod nosorožce indického v ČR. V Česku jsou jen tři zoo, které někdy rozmnožily nějaké druhy nosorožců, nejvíce královédvorská, která rozmnožila čtyři druhy, a ústecká před lety nosorožce tuponosé jižní.

Pro zhruba 1800kilogramovou Manjulu, která se narodila v dubnu 2008 Tierparku v Berlíně a od dvou let je v Plzni, i pro samce Baabua je v neděli narozené mládě druhým potomkem. Baabuu, jemuž bude letos v listopadu 13 let, je s váhou 2300 kilogramů největší zvíře v plzeňské zoo. Pro Baabua je plzeňská zahrada už čtvrtou zoo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme