Informace o platech a odměnách na ministerstvu školství? Dříve zdarma, letos za šest tisíc

Pokud chcete zjistit, jaký plat a odměny pobírali naši zaměstnanci, musíte zaplatit. Tak se dá shrnout postup ministerstva školství a resortu financí, na která Zpravodajský web Českého rozhlasu poslal žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Úřad Andreje Babiše (ANO) informace nakonec poskytl, i když bez zdůvodnění. Resort Kateřiny Valachové (ČSSD) si ale za data naúčtoval necelých šest tisíc korun. V minulých letech je přitom poskytoval zdarma.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Valachová

Kateřina Valachová | Foto: Filip Jandourek

Na konci roku obeslala redakce Zpravodajského webu Českého rozhlasu všechna ministerstva s žádostí, aby zveřejnily platy náměstků a ředitelů odborů. V přehledu zveřejněným ZDE ale údaje u tří resortů chybí.

Ministerstvo zahraničí si vyžádalo zaslat novou žádost, protože tu původní v prosinci prý neobdrželo. Ministerstvo vnitra prozatím zaslalo údaje za leden až listopad loňského roku a ministerstvo školství si za poskytnutí údajů letos naúčtovalo poplatek.

"Shromáždění požadovaných informací a jejich zanesení do přiložené tabulky je spojeno s mimořádně náročným a rozsáhlým vyhledáváním údajů," napsalo ministerstvo školství v odpovědi. A k tomu ještě připojilo tabulku, co vše musí udělat, aby mohlo žádosti vyhovět.

VELKÝ PŘEHLED: Ministerské odměny za rok 2016. Kdo data tají a kdo bez problémů zveřejňuje?

Číst článek

A jak vypadá ministerský ceníK? Tak například jednu hodinu bude úředník dávat dohromady seznam náměstků ministra a ředitelů odborů. Dvě hodiny práce zabere "vyhledání termínů jmenování vedoucích pracovníků do funkce, doplnění počtu odpracovaných měsíců". Stejnou dobu bude příslušný úředník také vyčíslovat hrubé mzdy, o hodinu více mu zabere dohledání celkové výše odměn za loňský rok.

Na celých osm hodin práce pak ministerstvo školství odhadlo "dohledání a přepsání zdůvodnění všech odměn ze spisů s návrhy na přiznání". A konečně: finální zpracování všech údajů do excelové tabulky zabere úředníkovi celkem tři hodiny práce.

Dohromady tedy 19 hodin. "Celkové náklady na vyhledání a zpracování požadovaných informací činí 5738 korun," stojí v závěru dopisu.

Z jakého důvodu si letos ministerstvo za poskytnutí dat naúčtovalo poplatek, když v předchozích letech na totožné žádosti odpovídalo obratem a data poskytlo bezúplatně, nikdo nekomentoval. Mimo jiné i kvůli tomu, že redakce Zpravodajského webu Českého rozhlasu proti rozhodnutí podala stížnost.

"Vaše námitky byly vzaty v potaz v řízení o stížnosti. V této době nemůže ministerstvo předjímat výsledek vaší žádosti a posouzení námitek," napsal stručně tiskový odbor.

Chcete důvod? Zaplaťte

Oproti postupu z loňských let zpoplatnilo letos žádost o platech a odměnách také ministerstvo financí. Na částku tři tisíce korun vyjde podle resortu zejména vyhledávání a přepisování odůvodnění úřednickýh bonusů.

"Jedná se o vyhledání objemného množství dat, s jejichž zjišťováním je spojená značná administrativní zátěž. Požadované informace je třeba vyhledávat v oddělených databázích a zároveň je nutné projít i jednotlivá rozhodnutí, případně návrhy odměn, za účelem zjištění jejich odůvodnění," vysvětlilo ministerstvo.

Daný úředník prý musí procházet elektronickou i papírovou evidenci, kde musí najít celkem 115 vydaných rozhodnutí. A to si podle úřadu vyžádá práci jednoho odborného referenta personálního odboru po dobu deseti hodin. Důvodem zpoplatnění je prý zákon o státní službě, který podle ministerstva "podstatně změnil způsob odměňování vedoucích pracovníků".

"O poskytnutí odměn v souladu se zákonem a vnitřními předpisy vydává státní tajemník v každém jednotlivém případě správní rozhodnutí na základě návrhu na poskytnutí odměny, který státnímu tajemníkovi podává nadřízený odměňovaného. Pouze v těchto dokumentech je uvedeno odůvodnění odměny," vysvětlila Pavla Erlichová z kanceláře ministra financí, proč prý letos "neúměrně vzrostla" zátěž ministerstva při vyřizování žádosti.

Zpravodajský web Českého rozhlasu proto podal novou žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím, ovšem bez požadavku na zdůvodnění odměn. Na tu už ministerstvo reagovalo obratem a poplatek nežádalo. Přehled odměn si můžete přijít v níže uvedeném grafu.

Resort Kateřiny Valachové poskytl informace až po stížnosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, více si můžete přečíst ZDE.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme