Rodiny s dětmi v příštím roce dostanou vyšší přídavky a slevu na dani, schválila vládní koalice

Strany vládní koalice se shodly na tom, že rodiny s dětmi dostanou příští rok navíc čtyři miliardy korun. Na Twitteru to uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Dětské přídavky se podle něj zvýší o 300 korun měsíčně, nárok budou mít nově rodiny s příjmy až do 2,7 násobku životního minima. O 150 korun měsíčně se pak zvýší i sleva na dani na první dítě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Zvýšení přídavků na děti o 500 korun prosazovala ČSSD. Hnutí ANO a lidovci chtěli řešení pomocí daňových slev. Ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka před dnešním jednáním koaliční rady uvedl, že lidovci budou navrhovat zvýšení slevy na dani pro pracující rodiče na první dítě o 200 korun měsíčně. Výsledný návrh je tak kompromisem.

"Bavili jsme se o principech, jestli jít cestou přídavků na dítě, nebo cestou daňových slev. A dohodli jsme se na kompromisu," řekla novinářům ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Vyjednávání podle ní příliš konfliktní nebylo. "Byla vidět snaha ze všech tří stran se na něčem dohodnout," dodala.

Strany hledaly shodu u otázky už při minulém jednání koaliční rady na konci ledna. Tehdy se však neshodly. Sobotka uvedl, že si přeje, aby opatření schválila ještě současná Sněmovna a platila od příštího ledna.

Podle původního návrhu ČSSD mělo být podle věku potomka na přídavcích místo nynějších 500, 610 a 700 Kč, vypláceno 1000, 1100 a 1200 korun. Toto rozšíření by znamenalo, že na pomoc státu dosáhne nově 300 000 dětí a na přídavcích se vyplatí o pět miliard ročně víc, celkem osm miliard korun. V současnosti jsou přídavky vypláceny pro zhruba 400 000 dětí.

Koalice podpořila také zálohované výživné

Koaliční špičky také odsouhlasily záměr Marksové předložit vládě návrh zákona o zálohovaném výživném, které by za neplatiče poskytoval dětem stát. Na dotaz, zda má pro návrh podporu ostatních koaličních stran, ministryně uvedla, že se závazkem zákon schválit počítá koaliční smlouva.

"Za celou tu dobu, co to vysvětlujeme, byla řada předsudků, někteří koaliční partneři si nebyli vědomi některých parametrů. Třeba lidovci se báli, že se kvůli něčemu tak v uvozovkách výhodnému, jako je zálohované výživné, budou lidé spíše rozvádět," uvedla.

Podle návrhu zákona, který ministerstvo práce připravilo, by na náhradní výživné měly dosáhnout rodiny s příjmem pod 2,7násobek životního minima. Dítě by maximálně od státu dostalo 1,2násobek svého životního minima - u dětí do šesti let to nyní je 2088 korun, od šesti do 15 let 2568 korun a od 15 do 26 let 2940 korun. Částku by vyplácel úřad práce.

Ročně by to stálo asi 737 milionů z rozpočtu, vymahatelnost by byla asi deset procent. Výhrady k návrhu směřovaly právě hlavně k nízké vymahatelnosti. Resort po dřívějším neúspěchu normy navrhl zvýšení přídavku na děti o stokorunu a rozšíření okruhu rodin, které ho pobírají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme