Kauza zakázek České pošty. Soud zastavil stíhání firmy Agrotec, která patřila Babišovi

Pražský městský soud zastavil stíhání hustopečské firmy Agrotec v kauze manipulací zakázek České pošty. Rozhodnutí není pravomocné. Státní zástupce proti němu podal stížnost, kterou se bude zabývat pražský vrchní soud. Agrotec patří do holdingu Agrofert, který do minulého týdne vlastnil ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Kvůli zákonu o střetu zájmů akcie holdingu vložil do svěřenských fondů, o firmu se tak nově starají správci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V kauze bylo celkem obviněno deset lidí a čtyři firmy. Pražské vrchní státní zastupitelství poslalo obžalobu k soudu loni v červnu. Hlavní líčení zatím nebylo nařízeno.

Spis se stížností státního zástupce nyní putuje k pražskému vrchnímu soudu. Žalobce stížnost podal v neprospěch firmy, jelikož nesouhlasí se zastavením jejího stíhání z důvodu, že zanikla její trestní odpovědnost.

Začíná platit zákon o střetu zájmů. Zeman připravuje ústavní stížnost

Číst článek

Kauza má dvě části. První se týká manipulace s veřejnými zakázkami malého rozsahu na stavební práce. Státní zástupce Zdeněk Matula v minulosti uvedl, že v této souvislosti před soud posílá čtyři zástupce zadavatele, čtyři zástupce dodavatele a dvě dodavatelské firmy. Další část případu se týká zakázky na nákup pneumatik a náhradních dílů, kvůli které by měl před soudem stanout jeden zástupce zadavatele, jeden zástupce dodavatele a dodavatelská firma.

Žalobce je viní ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, za což hrozí až osm let vězení. Obvinění se podle obžaloby dopustili také podplacení či porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Policie kvůli kauze v dubnu 2014 zasahovala v centrále České pošty v ulici Politických vězňů v centru Prahy a v Olšanské ulici na Žižkově. O den později si detektivové odnesli dokumentaci i ze sídla Agrotecu. Holding Agrofert tehdy uvedl, že se zásah týkal loňské podlimitní zakázky na dodávku pneumatik pro poštovní vozy, kterou nakonec pošta zrušila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme