Zápisy do škol budou až v dubnu. Ministerstvo si od změny slibuje menší počet odkladů

Přibližně pětina dětí v posledních čtyřech letech nastoupila do první třídy po odkladu školní docházky. Vyplývá to z údajů ministerstva školství, které by chtělo takový trend zvrátit. I proto letos zápisy do základních škol poprvé posunulo z ledna až na duben.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adélčina třída

Adélčina třída | Foto: Jana Matznerová

"Letos na zápis jdeme také. To dítě udělá za tři měsíce neskutečný pokrok," pochvaluje si změnu termínu zápisů Petra Suchá z Olomouce, která se letos chystá k zápisu se synem.

Právě na větší vyzrálost dětí sází i ministerstvo školství, říká mluvčí Jarmila Balážová. "Právě posunutí termínu zápisu může pomoci přiblížit některé děti ke školní zralosti."

Školám nový termín zápisu nevadí, jestli se to ale projeví na číslech odkladu není jisté, říká Jaroslav Jirásko z Asociace ředitelů základních škol. "Mě to trochu překvapilo, že tohle uvádí ministerstvo školství jako hlavní argument. Já sám nevím, jestli na to mám říct ano, nebo ne, to ukáže praxe."

Letos je mezi prvňáky skoro 25 tisíc dětí, které šli do školy o rok později. V posledních čtyřech letech nastupovala do škol přibližně pětina prvňáků starších šesti let. Před tím to bylo ještě více. V roce 2007 jich bylo 23 a půl procenta. Počet dětí, které šly po odkladu do školy, byl tehdy sice nižší než letos (21 tisíc), ale celkově bylo i méně prvňáků.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme