Víc než čtvrtina domácností v Česku je 'single'. Nejčastěji jde o ženy

'Single' domácností, tedy těch, kde žije jen jeden člověk, přibývá. Podle údajů Českého statistického úřadu to bylo v roce 2015 téměř 28 procent. Jde většinou o ženy. Ty, které jsou v důchodovém věku a bez partnera, navíc ohrožuje příjmová chudoba. Může za to i nižší plat, který braly v zaměstnání. Rozdíly v platových podmínkách mužů a žen přetrvávají i nyní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Seniorka, důchodkyně, stará žena

Seniorka, důchodkyně, stará žena | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Zejména v skupině obyvatel starších 65 let ženy tvoří téměř tři čtvrtiny domácností jednotlivců. Ta situace je u nich poměrně složitější oproti mužům i z toho důvodu, že berou nižší plat v průběhu profesního života, nebo jsou častěji nezaměstnané,“ říká statistička Michaela Kleňhová.

„Nejlepší opatření, které může pomoci ženám seniorkám, je buď sociální bydlení, protože náklady na bydlení u seniorů činí největší položku, nebo navyšování a pravidelná valorizace penzí,“ popisuje ředitelka Odboru rodinné politiky a politiky stárnutí ministerstva práce Jana Maláčová nástroje, které mohou této skupině obyvatel pomoct.

Čeští senioři cestují hodně, ale levně. Do zahraničí jezdí méně než jejich evropští kolegové

Číst článek

Statistici dále upozorňují, že české ženy jsou stále placené hůře než muži. Rozdíl mezi jejich příjmy patří k největším v Evropě. Přestože jsou mladé Češky vzdělanější než jejich vrstevníci, jsou více ohrožené nezaměstnaností.

V České republice je rozdíl v odměňování mužů a žen druhý nejvyšší v rámci unijních států, hned po Estonsku. Ze statistik vyplývá, že ženy ve věku 35 až 39 let vydělávaly v roce 2015 průměrně 24 tisíc korun měsíčně, o 10 tisíc méně než muži. Nejde jen o vliv diskriminace, ale i o odlišnou strukturu na trhu práce. Ženy totiž častěji vykonávají hůře placené profese.

„Největší rozdíl mezi příjmy obou pohlaví vzniká v momentě, kdy se ženy vracejí do zaměstnání po mateřské. Obtížně pak konkurují mužům, kteří svou kariéru nepřerušili,“ upřesňuje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

Anna Horáčková, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme