Zeman s hejtmany řešil silnice, platy řidičů i národní parky. K Valentýnovi dostal plyšáka

Prezident Miloš Zeman se v úterý na Pražském hradě sešel s novým vedením Asociace krajů. Hejtmani s hlavou státu probírali mimo jiné financování oprav silnic druhých a třetích tříd, zákon o národních parcích nebo zvyšování mezd řidičů linkových autobusů. Na Hrad mu přivezli také dárky, včetně velkého plyšového medvěda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmany. K Valentýnovi dostal plyšového medvěda

Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmany. K Valentýnovi dostal plyšového medvěda | Foto: Filip Jandourek

Někteří hejtmani v nových funkcích zamířili na Pražský hrad poprvé. Dostavili se všichni kromě středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové z hnutí ANO.

Při úvodním představování řekl prezident Miloš Zeman olomouckému hejtmanovi Oto Koštovi (ANO), kterému hrozí z popudu jeho spolustraníků odvolání z funkce, aby se nenechal otrávit, protože politika je toxické prostředí.

Na odvolání Košty je brzy. Někdo chce hejtmanské křeslo, říká olomoucký exhejtman Rozbořil

Číst článek

Hejtmani s prezidentem probírali navýšení mezd řidičů, které nařídila vláda. Kvůli obavám, že dopravci platy zřejmě navzdory tomu nezvýší, vyhlásili na 8. března celodenní stávku řidiči v Ústeckém kraji.

„Jestli se do té věci (Zeman) vloží, tam přímo nezaznělo, ale tím, že tyto informace získal, může s nimi nějak nakládat a s jednotlivým ministrem o této situaci hovořit," řekla po jednání předsedkyně Asociace krajů a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová.

Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmany. Na snímku podává ruku hejtmanovi Kraje Vysočina Jiřímu Běhounkovi (za ČSSD) | Foto: Filip Jandourek

Zeman šéfy krajů požádal o podporu kanálu Dunaj - Odra - Labe, který prosazuje. Zároveň je vybídl, aby prosazovali i projekty, jejichž dokončení bude trvat tak dlouho, že už při jejich dokončení nemusejí být ve funkcích. Zeman v závěru jednání přislíbil hejtmanům všestrannou podporu všude, kde bude moci.

Zeman hejtmany pozval, aby za ním v létě přijeli do Lán, kam chce pozvat i ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou (ANO), aby projednali financování oprav silnic z fondů Evropské unie. Zeman míní, že by měly kraje více využívat integrovaný regionální operační program.

Polsko oprášilo myšlenku kanálu Dunaj-Odra-Labe. Chystá ho s Čechy a Slováky

Číst článek

„Věřím, že jsme pana prezidenta přesvědčili, že jsme v minulém období řádně čerpali. V tomto programu jsou především velké stavby, které musejí být napojeny na dálnice a silnice prvních tříd," řekla Vildumetzová.

Karlovarská hejtmanka vedle pozvání do Lán vyzdvihla také Zemanovy návštěvy v krajích. Prezident již ve středu zavítá do Královéhradeckého kraje.

Hejtmani Zemanovi na Hrad přivezli ze svých krajů dárky včetně becherovky nebo klobás. „Protože je dneska svátek svatého Valentýna, je to svátek zamilovaných, tak jsem si dovolila netradiční věc k tomuto svátku," řekla Vildumetzová v úvodu setkání a předala prezidentovi plyšového medvěda.

Prezident Miloš Zeman se sešel s hejtmany | Foto: Filip Jandourek

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme