'Chcete služby jako v Polsku? Odjeďte do Polska.' Náměstek dostal za výrok důtku, šéf komunikace končí

Na ministerstvu průmyslu rozpoutala zemětřesení slova náměstka Lubomíra Bokštefla. V úterní online debatě čtenářům Aktuálně.cz vzkázal, že pokud lidé chtějí stejně výhodné mobilní tarify jako v Polsku, mají jet do Polska. Za svá slova dostal od ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) důtku. Hůř dopadl ředitel odboru komunikace ministerstva Roman Prorok, kterého Mládek odvolal. Bokšteflovi prý neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Bokštefl se stal náměstkem minulý týden a média spekulovala, že povýšení souvislo s účastí v diskusním pořadu. Resort to ale odmítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek

Veletrh For Pasiv a Cesty Dřeva, Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

„Proč nemáme stejné ceny jako v Polsku? Mají k tomu operátoři nějaký důvod (kromě vlastního zisku)?“ ptal se náměstka pro telekomunikaci ministerstva průmyslu a obchodu jeden ze čtenářů Aktuálně.cz.

„Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska,“ odvětil Lubomír Bokštefl.

Kritika z řad opozičních i vládních politiků na sebe nenechala dlouho čekat. „Ať byl výrok pana náměstka Bokštefla myšlen jakkoliv, je naprosto nepřijatelný,“ napsal na Twitteru předseda sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Slova náměstka ministra Jana Mládka kritizoval také premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. „Odpověď náměstka Bokštefla ohledně mobilních služeb byla neuvěřitelně hloupá a úplně v rozporu s politikou vlády. Tlačíme na levnější mobilní data!“ uvedl na Twitteru.

Kromě spolustraníků se do Mládka pustil také například europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Ministr Mládek by měl za podobné řeči pana náměstka okamžitě odvolat a hned potom sám podat demisi,“ vyzval šéfa resortu přes Twitter Pospíšil.

Mládek večer uvedl, že vyjádření jeho náměstka bylo nešťastné. „Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce ředitele Odboru komunikace a marketinku MPO a panu náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi jsem vyslovil důtku za toto prohlášení," reagoval ministr.

Bokštefl se stal náměstkem minulý týden

Mládek jmenoval Bokštefla svým náměstkem teprve v pátek, předtím působil jako jeho poradce pro elektronické komunikace. Bokšteflovo povýšení z poradce na náměstka mohlo souviset s nedělními Otázkami Václava Moravce.

Stal se z poradce náměstek kvůli televizní debatě? Nesmysl, tvrdí ministerstvo průmyslu

Číst článek

„Odmítli jsme poradce, chtěli jsme náměstka pro telekomunikace. A z poradce se náhle stal náměstek!“ napsal na Twitteru moderátor pořadu a novinář Václav Moravec.

Ministerstvo průmyslu to ale odmítlo, že by důvodem povýšení Bokštefla byla účast v televizní debatě. „Je to nesmysl, je to spekulace,“ uvedl mluvčí resortu František Kotrba.

Tlak na mobilní operátory roste

O cenách mobilních dat se v posledních týdnech rozproudila na tuzemské politické scéně velká debata. Sobotka kvůli tomu minulý týden jednal se šéfem Českého telekomunikačního úřadu Jaromírem Novákem a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Janem Rafajem.

Sobotka tlačí na snížení cen mobilních dat a chce čtvrtého operátora

Číst článek

Premiér chce zrychleně prosadit novelu o elektronických komunikacích, která by zvyšovala až na 50 milionů korun možné postihy, které může operátorům dát za prohřešky telekomunikační úřad. Novým deliktem by bylo nedodržování podmínek přidělení frekvence. Předloha má taky zkrátit dobu přechodu zákazníka k jinému operátorovi na deset dní.

V souvislosti s přechodem na standard pozemního televizního vysílání DVB-T2 je podle premiéra na místě uvažovat o příchodu čtvrtého mobilního operátora. Opozice ale úsilí kabinetu považuje za frašku.

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme