Veterináři odebrali chovateli z Benešovska 70 koní, policie řeší podezření z týrání hladem

Středočeská veterinární správa rozhodla o odebrání 70ti koní chovateli v Jankově na Benešovsku. Jejich odchyt začal dvě hodiny před polednem, potrvá zřejmě několik dní. Koně poputují do náhradní péče. Podle informací odboru životního prostředí ve Voticích měli koně málo potravy a byla zanedbaná veterinární péče. Případem se zabývá i policie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veterináři odebrali majiteli na Benešovsku 70 koní.

Veterináři odebrali majiteli na Benešovsku 70 koní. | Foto: Státní veterinární správa ČR

„Důvodem odebrání je skutečnost, že chovatel se o koně přestal starat a zároveň prohlásil, že se o ně přestává starat," uvedl k odebrání mluvčí veterinární správy Petr Pejchal.

Na případ jako první upozornila v lednu televize Prima.

„Vždycky jsem do nich dával všechno, co jsem vydělal. Dělám s nimi skoro čtyřicet let. Všechno, co potřebují, mají. To, co u mě veterinární správa se samozvanými ochránci zvířat předvádí, hraničí s lidským rozumem," řekl majitel koní v minulosti Mladé frontě Dnes.

Odchyt koní na rozsáhlých pastvinách začal dramaticky, když se dcera chovatele pokusila najet autem do přítomného televizního štábu. Zklidnit ji musela až policie.

Někteří koně byli během odchytu hodně divocí a veterináři jim museli dát injekce na zklidnění. Nejhůře na tom byly klisny a hříbata, byly hodně vyhublí a měli různá hnisavá poranění.

Veterináři chovatele koní sledovali delší dobu, už na konci ledna nechali odvézt sedm koní, kteří na tom byli nejhůř.

Pro všech 70 zabavených zvířat se podařilo najít náhradní ustájení. Obec s rozšířenou působností, v tomto případě Votice, by měla podle Pejchala koně umístit do náhradní péče. „Podle našich informací má obec dohodu s chovatelem, který má k dispozici odpovídající pastviny," uvedl mluvčí.

Všechny koně prohlédli veterináři a sepsali potřebnou léčbu. To poslouží i jako podklad pro vyšetřování policie. V případu je totiž podaných už několik trestních oznámení, mimo jiné i na týrání zvířat.

„V této souvislosti prověřujeme několik trestních oznámení podaných na různé subjekty a na různé osoby. Mimo jiné se zabývám také podezřením na trestný čin týrání zvířat,“ potvrdila benešovská policejní mluvčí Eva Stulíková

Středočeská veterinární správa rozhodla o odebrání 70ti koní chovateli v Jankově na Benešovsku. | Foto: Věra Hájková

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme