Dopravní odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, řidiči autobusů nedostali slíbené vyšší platy

Odborový svaz dopravy ve středu vyhlásil celorepublikovou stávkovou pohotovost. Ve vysílání Radiožurnálu to řekl šéf odborářů Luboš Pomajbík. Mnoho řidičů linkových autobusů totiž podle odborářů nedostalo přidáno tak, jak slibovala vláda a kraje. V Ústeckém kraji už odboráři stávku naplánovali na 8. března. Pomajbík upozornil, že se ke stávce můžou přidat i v dalších krajích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus Karosa

Autobus Karosa | Foto: Petr Hejna, Archiv DPP

„Čekáme na to, jak 20. února dopadne jednání Asociace krajů s vládou, a současně 20. února odpoledne je plenární schůze tripartity, kde tento bod bude projednán,“ řekl šéf Pomajbík.

Od začátku letošního roku vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 korun na hodinu na 98,10 korun a nařídila i vyšší platby za čekání a příspěvek za práci v náročném prostředí. Podle odborů ale kvůli různým výkladům nařízení se v řadě krajů mzdy nezvýšily o očekávané tisícikoruny, ale maximálně o stokoruny.

Stávková pohotovost se týká všech 15 tisíc členů odborového svazu zaměstnaných v různých profesích v dopravě. Případného protestu by se ale účastnili pouze řidiči autobusů, kteří mají na starosti veřejnou dopravu v krajích. Těch je v Česku zhruba 11 tisíc.

Potíže s udržením stávajícího rozsahu autobusových linek mohou podle Pomajbíka nastat i tehdy, pokud odbory stávku nevyhlásí. Kvůli nízkým mzdám má totiž mnoho šoférů připravené výpovědi. Odchod tisícovky z nich by podle předáka dopravních odborů způsobil kolaps dopravy na mnoha místech.

Část krajů uvedla, že na zvýšení mezd šoférů peníze má a že je ochotna je dopravcům prostřednictvím uzavření dodatků ke stávajícím smlouvám vyplatit. Zbylé kraje ale chtějí peníze dopravcům poslat poté, co jim náklady na zvýšení mezd vykompenzuje vláda. Ta je zatím v této otázce nejednotná, finanční podporu krajům prosazuje jen ČSSD.

ČTK, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme