Kritik policejní reformy Komárek jde na finanční správu. Koordinovat má Daňovou Kobru

Bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek, který patřil s šéfem útvaru Robertem Šlachtou k hlavním kritikům reorganizace policie, nastoupí podle Práva na finanční správu spadající pod ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem (ANO). Od března má koordinovat práci Daňové Kobry. Komárek loni spojil policejního prezidenta Tomáše Tuhého s "brutálním" únikem informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Komárek, bývalý šéf ostravské expozitury protimafiánského útvaru

Jiří Komárek, bývalý šéf ostravské expozitury protimafiánského útvaru | Foto: Fotobanka Profimedia

Jiří Komárek informaci odmítl komentovat. „Nezlobte se, ale nikterak se k tomu vyjadřovat nebudu,“ uvedl pro server iDnes.cz. Komárek by měl podle Práva mít na starosti koordinaci týmu specialistů Daňové Kobry, který kromě policistů a celníků tvoří i lidé z finanční správy zaměřující se na daňové úniky. Jeho nové angažmá odmítla komentovat také mluvčí finanční správy Petra Petlachová.

Komárek odešel ze služeb policie loni v létě. S vedením nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu, kterou řídí Michal Mazánek spolu s náměstkem pro výkon Petrem Vopršalem, se tehdy nerozešel v dobrém, připomíná Právo. Nyní by měl s policisty z daného útvaru na nové pozici spolupracovat.

Do služeb jiného úřadu, který rovněž spadá pod šéfa státní kasy Andreje Babiše, přitom už loni na podzim nastoupil někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Náměstkem celní správy pro oblast pátrání se stal poté, co odešel z čela protimafiánského útvaru na protest proti policejní reformě.

Bývalý elitní detektiv Komárek patřil spolu se Šlachtou mezi největší kritiky policejní reformy. V této souvislosti loni v létě nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z „brutálního“ úniku informací z trestního řízení. Tuhý na to zareagoval trestním oznámením pro pomluvu. Komárkovo podezření posléze zpochybnila sněmovní vyšetřovací komise.

Ta po půl roce vyšetřování konstatovala, že cílem policejní reformy nebylo odstranit Roberta Šlachtu, jak kritici z řad policie, olomouckých státních zástupců a hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem naznačovali. Reorganizace, v jejímž důsledku se loni v prosinci sloučil protimafiánský a protikorupční útvar, vyvolala roztržku ve vládní koalici. Spor se znovu rozdmýchal zkraje února poté, co sněmovní komise přednesla svou závěrečnou zprávu.

ČTK, kno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme