17. listopad bez Zemana. 'Dobrovolně absentoval' i Havel a Klaus, ten kvůli únavě

S informací, že se Miloš Zeman letos žádných oficiálních oslav 17. listopadu nezúčastní, přišel prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček v pondělí. Hlava státu bude mít namísto toho soukromý program na zámku v Lánech. Od roku 1990 se stalo jen pětkrát, že by se prezident republiky oslav nezúčastnil - třikrát zastavila prezidenty nemoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Události z 17. listopadu 1989 si na Národní třídě v Praze každoročně připomínají politici, studenti i veřejnost

Události z 17. listopadu 1989 si na Národní třídě v Praze každoročně připomínají politici, studenti i veřejnost | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Miloš Zeman bude chybět na oslavách 17. listopadu podruhé. V roce 2013 se omluvil kvůli nemoci, když léčil zranění kolene. Na pamětních místech ho tehdy zastoupil například ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt nebo tehdejší premiér Jiří Rusnok.

Nechal se strhnout ke hrubé neslušnosti. Přečtěte si, proč musí muž kvůli házení vajec na Zemana před soud

Číst článek

Následující dvě léta si ale hlava státu nenechala veřejné oslavy ujít. V roce 2014 Zeman odhalil pamětní desku na Albertově za účasti prezidentů Německa, Slovenska, Polska a Maďarska. Při vzpomínkovém shromáždění k 25. výročí událostí 17. listopadu prezidenta republiky stovky lidí vypískaly a vyzývaly ho k odstoupení.

Miloše Zemana musela chránit ochranka před předměty, které létaly z davu. Právě kvůli vzduchem létajícím vejcím teď čelí obžalobě i jeden z údajných vrhačů, za výtržnictví mu hrozí až dva roky vězení.

Zeman 17. listopad veřejně slavit nebude. Albertov bude letos patřit studentům

Číst článek

Pozornost veřejnosti i médií pak Miloš Zeman přilákal i o rok později, kdy se na Albertově zúčastnil demonstrace organizované Blokem proti islámu. Kvůli shromáždění nemohli na Albertov studenti, kteří si tam listopadové události tradičně připomínali.

Problémy nejde řešit na ulicích

Poprvé od roku 1990 se veřejných oslav na Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva nezúčastnil Václav Havel v roce 1993. Jako důvod jeho tehdejší mluvčí Ladislav Špaček uvedl, že prezident je názoru, že se doba změnila, existují demokraticky zvolené orgány a problémy nelze řešit na ulicích.

Václav Havel se pak oslav nezúčastnil ještě dvakrát. Poprvé v roce 1996 kvůli virovému onemocnění. Květiny k pamětní desce za něj položil vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Ivan Medek.

Policie se připravuje na 17. listopad. Prahu čeká několik desítek akcí, řidičům se uzavře Národní třída

Číst článek

V roce 1997 musel Havel vynechat oslavy kvůli hospitalizaci v nemocnici. „Pan prezident si přeje, aby studentstvu nechyběla statečnost, ne odvaha, ale statečnost jako odvaha uvědomělá a uvážlivá," tlumočil tehdy vzkaz prezidenta členům Studentské komory Rady vysokých škol ČR ředitel Odboru vnitřní politiky Kanceláře prezidenta republiky Jan Šolc.

Namísto oslav odpočinek

Jednou na oficiálních oslavách 17. listopadu chyběl jako prezident také Václav Klaus. Bylo to v roce 2008, kdy ho na pietním aktu u Hlávkovy koleje zastupoval Ladislav Mravec z kanceláře prezidenta, který přednesl i Klausovu zdravici.

Připomenout si události, které odstartovaly pád komunismu v bývalém Československu, přišel na Národní třídu třeba bývalý prezident a jedna z ústředních postav tehdejšího dění Václav Havel. Mluvčí Klause později uvedl, že prezident odpočíval po náročném programu předešlých dní.

Podívejte se, jak v minulosti prezidenti republiky slavili 17. listopad. Přinášíme vám přehled od roku 1990 až po současnost. V něm najdete, co dělali prezidenti v den výročí nejčastěji, ale i to, co se tradici vymykalo – třeba předávání vyznamenání nebo autogramiáda knihy.

Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme