17. listopad není jen dnem studentů. Je to také výročí poslední ‚justiční vraždy‘ v Československu

17. listopadu 1960 v pravé poledne oběsil kat v pankrácké věznici Vladivoje Tomka. Byl posledním člověkem, který byl v Československu popraven z politických důvodů. Tomek byl členem protikomunistické skupiny, která připomíná skupinu bratrů Mašínů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Vladivoje Tomka vzpomínal Ivo Klempíř, sám byl uvězněn na 12 let.

Na Vladivoje Tomka vzpomínal Ivo Klempíř, sám byl uvězněn na 12 let. | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

Tomek společně s dalšími třemi mladíky přepadl vojenskou hlídku v ulici Nad Vodovodem kousek od dnešní stanice metra Želivského. Chtěli od vojáků získat samopaly. Všechno se ale zvrtlo. Obě strany začaly střílet. V uličce tehdy navečer 16. prosince 1952 padlo na 200 výstřelů. Jeden z vojáků zemřel.

„Chtěli nějaký odboj proti komunistům a museli si někde opatřit zbraně. Tak vymysleli to takhle,“ řekl jeden ze členů skupiny Ivo Klempíř, který ale u přepadu nebyl. I tak ale dostal 12 let vězení.

Sovětskou lež je těžké vyvrátit, říká Polivanová z organizace Memorial

Číst článek

Ze čtveřice, která přepad provedla, už žije jen pouze Ladislav Balík. Ten byl odsouzený na 25 let. Také střílel, ale nechce o tom mluvit. Další člen skupiny Ladislav Tonar, který byl profesionální voják, sháněl zbraně a střelivo.

„Vlastně do toho roku 1956 tady pořád byla taková naděje, že se to podaří nějakým ozbrojeným odporem nebo ozbrojeným pučem ten režim zvrátit,“ řekl Tonar.

Neobvyklý čas popravy

Přepad vojenské hlídky byla jediná viditelná akce celé skupiny. Jinak především sháněli zbraně, věřili, že v padesátých letech přijde povstání a plánovali různé akce jako třeba útok na budovu ÚV KSČ v Praze.

„Jednoznačně to byl politický proces. Domnívám se, že motivace členů skupiny byla jednoznačně protikomunistická. Dokládají to vydaná osvědčení ministerstvem obrany,“ vysvětlil historik Petr Blažek.

Proces s Plastiky byl boj proti undergroundu. Začal před 40 lety

Číst článek

U soudu naposledy Klempíř Tomka viděl. „Odcházel potom dolů, po takovém schodišti na Pankráci a ještě jsem ho viděl, jak volá zdola ze schodiště na svého advokáta, že podají žádost o milost prezidentovi,“ popsal. Devět členů skupiny si od soudu odneslo mnohaleté tresty vězení.

Vladivoj Tomek nebyl popraven před svítáním, jak bylo tehdy obvyklé, ale v pravé poledne. Tělo bylo zpopelněno a uloženo na neznámém místě. Na jeho rodném domě v ulici Dukelských hrdinů v Praze visí pamětní deska s nápisem „poslední popravený komunistickou justicí z politických důvodů“.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme