Kdo nahradí Mládka? Já to nebudu, mám za úkol vyhrát volby, říká volební manažer ČSSD Birke

ROZHOVOR: Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si prý nového šéfa resortu průmyslu a obchodu už vybral. Jméno nástupce Jana Mládka však oznámí nejdříve prezidentu Miloši Zemanovi, kterého navštíví na Hradě ve čtvrtek. Možné komplikace si šéf kabinetu nepřipouští.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke

Poslanec a starosta Náchoda Jan Birke | Foto: Facebook - Jan Birke

Za největšího favorita se považuje státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. O jeho angažmá v čele ministerstva se mluvilo už loni na podzim, podle serveru Aktuálně.cz navíc stopnul žádost o bezpečnostní prověrku, kterou na současný post potřebuje. V souvislosti s kandidáty na uvolněný post se zmiňuje také Mládkův náměstek Jiří Havlíček, sociálnědemokratický exministr Milan Urban nebo poslanec a volební manažer ČSSD Jan Birke. Ten to však v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu odmítl.

V debatách o možném nástupci Jana Mládka se často zmiňuje i vaše jméno. Mluvili jste s Bohuslavem Sobotkou někdy o tom, že byste ho mohl v čele ministerstva průmyslu a obchodu nahradit vy?

Babičky, elitářský roaming i polské služby: přehled výroků, které vedly k pádu ministra Mládka

Číst článek

My jsme s panem předsedou o mé osobě nikdy nemluvili. Já si to upřímně ani nedokážu představit, a to z toho důvodu, že jsem starosta, volební manažer a poslanec. Není možné, abych dělal ještě ministra. To není v lidských silách. Žádnou nabídku jsem nedostal a ani s tím nepočítám. Já má jiný úkol – vyhrát volby.

Dobře. Ale kdyby přece jenom nabídka přišla. Byla by pro vás natolik lákavá, abyste se některé z těchto funkcí vzdal?

To se nestane. Je to samozřejmě milé, že se o mně spekuluje. Ale není to na pořadu dne. Nemá to reálný základ. Miluji svůj Náchod. V tuto chvíli jsem se vydal velmi těžkou cestou, ale na jejím konci chci s kolegy zvítězit. To je v tuto chvíli moje priorita.

Jak vy osobně vnímáte odvolání nyní už bývalého ministra Jana Mládka?

Je to plná kompetence předsedy vlády. Předseda vlády se takto rozhodl a všichni to respektujeme. V tuto chvíli jakékoli emoce a konstatování musí jít stranou.

Jaké budou vaše další kroky coby volebního manažera?

Je to dvacet hodin intenzivní práce denně, do toho musím stačit řídit město a ještě vykonávat roli poslance, která je společně s kolegy poměrně aktivní. Ta práce je velmi náročná, na druhou stranu je nesmírně zajímavá. Kdybych se neobklopil schopnými lidmi, tak bych to nezvládl. Takhle můžeme dojít k dobrému cíli. Já netrpím pocitem, že lidi, kteří jsou schopnější než já, je potřeba zničit. Ba naopak. Pokud chci uspět, musím je přesvědčit.

A co se týče vlastní práce volebního manažera?

Ta je velmi činorodá. V tuto chvíli pracujeme na klíčových oblastech, ať je to dlouhodobý program, volební program, příprava sjezdu nebo jednotlivá témata, která se udávají v rámci podpůrných médií. Je to opravdu práce na plný úvazek a u toho musím ještě stihnout řídit město Náchod.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme