Unie obhájců obvinila policii z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky

Případ česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha obviněného z obřích daňových úniků se zamotává. Policisté vyšetřující jeho kauzu totiž čelí podezření, že odposlouchávali důvěrné hovory mezi Zadehem a jeho obhájci. Kvůli tomu dokonce tento týden Unie obhájců poprvé ve své historii podala trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo)

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Na začátku loňského roku zaplatil Zadeh rekordní kauci 150 milionů korun, aby se dostal ven z vazby. Loni v prosinci ho ale detektivové zavřeli znovu. Údajně ovlivňoval svědky. Teď přišel Zadeh se závažným obviněním. Policie podle něj odposlouchávala jeho hovory s obhájci a následně tyto záznamy dala do spisu. Podle Zadehovy advokátky Aleny Kojzarové tak prý měli detektivové detailní přehled o tom, jak se chce Zadeh bránit proti svému obvinění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Unie obhájců podala trestní oznámení na policii kvůli kauze Zadeh. Více si poslechněte v reportáži Markéty Chaloupské a Janka Kroupy.

„Porušit důvěrnost komunikace mezi obviněným a obhájcem je strašně zásadní porušení. V podstatě zbavuje obviněného jeho základních možností jakkoliv se ve věci obhajovat. Pokud policie a státní zástupce znají předem taktiku obhajoby, znají věci, které se tam probírají, pak ta obhajoba v podstatě ztrácí smysl,“ vysvětlila Kojzarová.

Případ už řeší Česká advokátní komora. „Komunikace obviněného s jeho obhájcem je z odposlechů vyloučena zákonem. Pokud došlo k odposlechu takové komunikace, jsou orgány policie povinny záznamy takové komunikace zničit a získané poznatky nijak nepoužít. Pokud se tedy opravdu objevily v trestním spise, může jít o bezprecedentní zásah do základních lidských práv na našem území,“ potvrdila mluvčí komory Iva Chaloupková.

První trestní oznámení v historii Unie obhájců

Komora ale není jediná, kdo se kauzou zabývá. Unie obhájců kvůli tomu vůbec poprvé ve své historii podala trestní oznámení. „Má být chráněna komunikace mezi obhájcem a obviněným. Tu je nepřípustné sledovat, je to zakázané a všechny záznamy se musí zničit. V této konkrétní věci se odposlouchávání provedlo, záznamy byly pořízeny a založeny do trestních spisů. To je podle našeho názoru porušení tajemství dopravovaných zpráv, zneužití pravomocí úřední osoby, ale hlavně je to bezskrupulózní útok na základy právního státu,“ řekl člen prezidia unie Václav Vlk.

„Mohu potvrdit, že Nejvyššímu státnímu zastupitelství byl doručen podnět unie obhájců,“ potvrzuje mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Peníze na ovlivňování svědků musely jít od Zadeha, řekl soudce, když poslal perského podnikatele do vazby

Číst článek

Olomouckému vrchnímu žalobci Michalu Galátovi, který kauzu Zadeha dozoruje, se nelíbí postup České advokátní komory i Unie obhájců. „Chci zdůraznit, že považuji postup České advokátní komory, potažmo Unie obhájců, za nátlak na orgány činné v trestním řízení a rozhodně ve své práci se nehodlám podrobovat nátlaku těchto soukromoprávních sdružení,“ řekl.

„Pokud jsou odposlechy zkompletovány, tak příslušný útvar speciálních činností, který pořizuje strojově tyto záznamy, po ukončení tohoto úkonu předá příslušnému vyšetřujícímu policejnímu orgánu záznam do trestního spisu a ten teprve se seznamuje s jejich obsahem a vyhodnocuje obsah těchto úkonů. Není to tak, jak si veřejnost představuje, že by někdo seděl se sluchátky v nějaké telefonní ústředně a odposlouchával hovory osob,“ vysvětlil postup Galát.

„V této věci se náš útvar vyjadřovat nebude,“ řekl policejní mluvčí Jaroslav Ibehej. Zadeh je v současné době ve vazbě. Za údajné daňové úniky mu hrozí až třináct let vězení.

Markéta Chaloupská, Janek Kroupa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme