Poličské strojírny před explozí a po ní, na místě zasahuje hasicí tank

Policie hledá možného viníka čtvrtečního výbuchu v Poličských strojírnách na Svitavsku. Případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přesahující pět milionů korun. Lidé evakuovaní z okolí podniku se budou moci vrátit domů. Následky ale ještě nejsou odstraněny, nasazen byl i hasicí tank. Stále panují obavy z další detonace. Série explozí zranila 19 lidí, z toho tři vážně. Strojírny se zabývají mimo jiné zneškodňováním munice a výrobou střeliva. Nehoda se stala při lisování takzvaných počinových náloží, které obsahují trhavinu, výbuch způsobil další exploze uskladněného materiálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srovnání budov před a po explozi

Srovnání budov před a po explozi | Foto: repro

Následky neštěstí i v pátek odklízeli policisté a hasiči. Na místo dorazil přestavěný tank s nádrží na vodu a ochranou proti výbuchům, který má místo kropit a umožnit rychlejší průzkum. Kromě tanku budou pyrotechnici využívat také vlastní obrněné vozidlo. Oba stroje byly nasazeny třeba po výbuchu munice ve Vrběticích na Zlínsku.

Epicentrum výbuchu dnes opět prohledával policejní vrtulník s termovizí. „Snížila se výrazně teplota, takže bezprostřední riziko již není. Je ale třeba prohledat okolí, protože tam bylo několik nálezů železných obalů,“ uvedl hejtman Martin Netolický z ČSSD. Policie proto večer uvolní silnici u areálu strojíren a evakuovaní lidé se budou moci vrátit domů.

Ve čtvrtek policie vymezila ochranný perimetr 1200 až 1300 metrů kolem areálu, i v tomto perimetru byly po výbuchu nalezeny tři kusy munice. Z domů v okolí strojíren tedy muselo odejít asi 70 lidí, většina ke známým a příbuzným.

Policie vyšetřuje výbuch jako obecné ohrožení z nedbalosti se škodou přes pět milionů korun. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice. Stalo se to při lisování tzv. počinových náloží, výbuch způsobil další exploze uskladněného materiálu. Počinové nálože se používají k odpálení hlavních náloží, třeba v kamenolomech.

Z haly v Poličce po explozi lisu na trhaviny nic nezbylo. Požár pomáhá hasit speciální tank

Číst článek

V sobotu bude pokračovat průzkum okolí. Podle hejtmana se pak ochranný perimetr bude moci zmenšit na 300 metrů, tedy na samotný areál. Kdy se obnoví výroba v podniku, není zatím jasné. Mohlo by to být zhruba za týden, kdy se perimetr sníží jen na zničený objekt. Báňští inspektoři, kteří se podílejí na vyšetřování příčin neštěstí, ohledají místo nejdřív v pondělí.

Letecký pohled na strojírnu v Poličce před výbuchem | Foto: Google Earth

Tržby ze zbrojařského podnikání Poličských strojíren tvořily v roce 2015 asi 30 procent z celkového obratu. Firma předloni utržila kolem 350 milionů korun, z toho zhruba 100 milionů připadlo na vojenskou a civilní munici. Vyplývá to z výroční zprávy podniku. Předloni podnik zaměstnával kolem 300 lidí. Z větší části se společnost zabývala výrobou dveřních systémů pro autobusy, měřicí a čerpací techniky nebo strojírenských dílů.

Havárie v areálu strojíren se staly již v minulosti, v roce 2007 tam vybuchl při likvidaci armádní munice granát a v roce 2015 explodovalo v hale 320 tun střelného prachu. Výbuchy a požár se odehrály i ve firmě STV Group, v roce 2007 to bylo v areálu bývalých armádních skladů v Novém Městě pod Smrkem - Hajništi.

Exploze ve strojírnách v Poličce | Foto: HZS Pardubického kraje

Počinové nálože v sobě mají až tři druhy trhavin. Podle informací báňského úřadu zaměstnanci lisovali TNT. Obsah vojenské munice se následně používá v civilním sektoru, například v kamenolomech k iniciaci náloží, rozpojování hornin, uvedl Machek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme