Zakroužkujte mě. Babiš chce kandidovat z posledního místa, vyzval k tomu i další poslance ANO

Ministr financí a předseda hnutí ANO chce v podzimních parlamentních volbách kandidovat z posledního místa kandidátky. Poslance ANO vyzval, aby udělali totéž a spolehli se na preferenční hlasy. Vicepremiér také ve svém úvodním projevu na víkendovém sněmu hnutí kritizoval ostatní politické strany i některé zástupce ANO. Řekl také, že by chtěl snížit počet členů parlamentu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš představuje na sněmu hnutí ANO vizi 2035 pro Českou republiku

Andrej Babiš představuje na sněmu hnutí ANO vizi 2035 pro Českou republiku | Zdroj: ČTK

„Proč bych měl vůbec kandidovat z prvního místa? Proč ne z posledního?“ pokládal otázky 219 přítomným delegátům sněmu hnutí ANO předseda a ministr financí Andrej Babiš.

„Proč vlastně o tom, jestli budu ve sněmovně, má rozhodovat pořadí na kandidátce a ne preferenční hlasy našich voličů? Proto jsem se rozhodl, pokud mi dáte důvěru, že budu ve Středočeském kraji kandidovat jako úplně poslední. Ať lidé sami rozhodnou, jestli mě budou chtít ve sněmovně, nebo ne,“ dodal Babiš.

„Stejně tak by si mohli důvěru otestovat i někteří naši poslanci, kteří by také mohli kandidovat z posledních míst. Pojďme se o tom pobavit. Jestli se osvědčili a lidé jim věří, tak je na kandidátkách zakroužkují,“ podotkl předseda hnutí.

„Dobře víte, že to se mnou není jednoduché.“

Volební sněm hnutí ANO čekají podle předsedy a ministra financí Andreje Babiše dva hlavní úkoly. První je domluvit se, s čím půjde do podzimních parlamentních voleb. Druhým úkolem sněmu je pak vybrat mezi členy ty, kteří hnutí do voleb povedou. „Tyto volby jsou pro nás nesmírně důležité, nejdůležitější v naší historii,“ uvedl Babiš.

'EET? Ano, bude hůř', 'Babiše do koše‘. Asi tisícovka lidí protestovala v Praze proti EET a vládě

Číst článek

Přes všechny dosavadní úspěchy se podle Babiše hnutí nepodařilo prosadit tolik, kolik by chtělo. Jednou z příčin může být prý i on sám.

„Dobře víte, že to se mnou není jednoduché a lehké. Dobře víte, že se příliš snadno rozčílím a nechám se unést emocemi. Pokud mi to někdo vyčítá, tak má pravdu. Vím, že na lidi a občany to nepůsobí dobře, ale budu to trénovat, i když je to těžké. Stejně tak ale víte, že nedělám věci napůl a že neutíkám z boje. Chci naši zemi zbavit prohnilého establishmentu, který ji vysává již 25 let a postavit ji zpět na nohy. A jsem ochotný tomu věnovat maximum svého času a energie,“ řekl Babiš.

„Potřebujeme lídry a lídři se nebojí“

Ministr financí také na sněmu útočil na ostatní politické strany. Podle něj nevědí nic o problémech ostatních lidí a jen se snaží udržet moc a peníze. „Copak mohou politici, co sedí ve sněmovně dvacet let, něco vědět o obyčejných lidech?" řekl Babiš. Podle něj má většina z nich strach, že by museli parlament opustit a žít běžným životem.

Olomouckého hejtmana Koštu nepustili na sněm ANO. Nedostal oficiální pozvánku

Číst článek

Ostatní strany také obvinil, že se spojují proti jeho hnutí a vzájemnou nevraživost jen předstírají. „Hrají si na levici a pravici, ale historicky mají stejný program - prachy a moc," řekl. Podle něj ostatní spojuje to, že se snaží uškodit ANO. „Okopávají nám kotníky, jen aby nás v očích voličů poškodili," doplnil.

Zároveň kritizoval i některé zástupce ANO, že dostatečně nepracují, nikoho však nejmenoval. „Potřebujeme lídry a lídři se nebojí," dodal Babiš.

Méně poslanců a senátorů

Předseda hnutí ANO by chtěl snížit počet poslanců a senátorů ze současných 281 na 101. „Pokusíme se také prosadit snížení počtu zákonodárců. Domnívám se, že země naší velikosti nepotřebuje 281 poslanců a senátorů. Kdyby jich bylo třeba jen 101, jako je tomu v řadě dalších zemí, určitě by to stačilo,“ uvedl Babiš.

Ministr financí a vicepremiér by stál také o omezení délky trvání mandátu poslance jen na dvě volební období podobně jako u prezidenta.

Andrej Babiš na sněmu ANO | Foto: Filip Jandourek

„Proč také například neprosadit, aby délka trvání mandátu poslance mohla být pouze dvě volební období, tedy osm let? Někteří ve sněmovně sedí už 25 let,“ kritizoval předseda hnutí ANO. Oba návrhy by vyžadovaly změnu ústavy.

Říjnové sněmovní volby chce Babiš vyhrát tak, aby jeho hnutí mělo v budoucí vládě zásadní vliv. Obává se ale spojení ostatních stran proti ANO.

Připomněl situaci v Královéhradeckém kraji, kde se po loňských krajských volbách ostatní strany proti vítěznému ANO spojily a odsunuly jej do opozice. Opakování takové situace na celostátní úrovni označil za reálnou hrozbu. „Tím by se Česká republika vrátila do starého systému kmotrolobbistů," prohlásil Babiš.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme