Vyšetřování v Poličských strojírnách nekončí, vrátní o výbušninách prý nevěděli

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) chce nechat prověřit bezpečnostní systém společnosti Poličské strojírny. Ve firmě minulý čtvrtek série explozí v jedné z hal zranila 19 lidí, z toho tři těžce. Hasiči a záchranáři se však na místo nemohli dostat včas, uvedl mluvčí hejtmanství Dominik Barták. Vedení firmy se k možnému pochybení zatím nechce příliš vyjadřovat, podle něj systém podstupoval pravidelné kontroly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exploze v Poličských strojírnách. Výbuch trhaviny v cisterně zranil nejméně 19 lidí

Exploze v Poličských strojírnách. Výbuch trhaviny v cisterně zranil nejméně 19 lidí | Foto: Josef Vostárek | Zdroj: ČTK

Vrátný společnosti neměl v den neštěstí informace o mimořádné události v areálu a o místě požáru. Hasiči a záchranka tak museli čekat u vjezdu do firmy. V době čtvrtečního výbuchu dorazila jako první sanitka z Poličky, a to devět minut po jeho nahlášení na tísňovou linku. Po zásahu vrátných ale nabrala asi čtyřminutové zdržení.

Vrátní navíc nevěděli, co se v podniku stalo a jaké přesně hrozí nebezpečí. „V hale nám byl nahlášen výbuch lihu," řekl Českému rozhlasu operační důstojník hasičů Lubomír Maceček. O tom, že je na místě vojenský materiál, ale nepadla ani zmínka.

Několik hasičských vozů a sanitek pak bylo při zásahu poničeno následkem explozí. V jednom z vozu záchranářů například uvízla střepina.

Komunikace v prvních chvílích vázla také podle šéfa krajské záchranné služby Pavla Svobody. „Dokonce první zprávy zněly, že tam explodovala nějaká trhavina v cisterně, takže to byl informačně naprostý zmatek,“ uvedl.

Hejtman se sejde s ředitelem strojíren

„O chybách v době poplachu jsem byl informován a nyní můžeme prověřovat, zda došlo k naplnění postupů, se kterými počítají havarijní a poplachové plány. Prověřit se musí vnitřní zabezpečení i zabezpečení vnějšího perimetru," řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Chce se kvůli tomu sejít s ředitelem Poličských strojíren Petrem Němcem. Hejtmanovi se také nelíbí, že firma před lety zrušila podnikovou jednotku požární ochrany.

Exploze v Poličských strojírnách | Foto: Josef Kopecký

Ředitel Poličských strojíren odmítá, že by společnost něco zanedbala.

„Společnost a veškeré provozy byly pravidelně kontrolovány a monitorovány. Poslední kontrola těchto záchranných složek včetně objektu, kde došlo k havárii, proběhla v polovině loňského roku," řekl Němec s tím, že je nutné vyčkat na závěr vyšetřování.

V poničené hale bylo instalováno i bezpečnostní tlačítko pro případ havárie. Toto tlačítko ale zřejmě nebylo možné při havárii použít. Němec neví, zda jej někdo použil či zda je předtím zničil výbuch.

Výbuch v Poličských strojírnách

Policie případ vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Ve strojírnách vybuchla podle Českého báňského úřadu trhavina TNT, která byla součástí munice.

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce našla kus munice. Zákaz vstupu zúžila jen na samotný areál

Číst článek

Stalo se to při lisování takzvaných počinových náloží, výbuch a následný požár způsobil další exploze uskladněného materiálu. Předběžný odhad škod dosahuje několika desítek milionů korun.

Pyrotechnici a policejní vyšetřovatel dnes budou celý den pokračovat v prohledávání epicentra výbuchu, uvedla mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová. Provoz ve firmě byl v úterý obnoven, předtím byli zaměstnanci doma za plnou mzdu.

ČTK, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme