Zadržení armádního zpravodajce projedná komise. Stropnický odmítá, že by sledoval Chovance

Případem agenta Vojenského zpravodajství, který byl podle médií zadržen při focení v okolí domu užívaného ministrem vnitra Milanem Chovancem z ČSSD, se bude zabývat sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství. Při středečním jednání sněmovního výboru pro bezpečnost to řekl předseda komise a poslanec Bohuslav Chalupa z hnutí ANO. Svolat jej chce pravděpodobně v druhé polovině března.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). | Foto: Martin Svozílek

Server Seznam Zprávy v úterý uvedl, že minulý týden byl nedaleko vily ministerstva vnitra v pražských Dejvicích, kterou využívá Chovanec, zadržen muž, jenž si fotografoval okolí domu. Zadržený je podle serveru příslušníkem Vojenského zpravodajství.

Ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO označil spekulace o možném sledování Chovance armádní rozvědkou za absurdní. Vojenské zpravodajství podle něj v Praze 6 plnilo úkoly vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení. Server Seznam Zprávy uvedl, že se zpravodajci zajímali o jinou budovu, čemuž lidé z okolí Chovance nevěří.

Zprávu vnímá Stropnický jako snahu o mediální zviditelnění Chovance před víkendovým sjezdem sociální demokracie, na kterém bude ministr vnitra usilovat o obhajobu funkce prvního místopředsedy strany.

Mimořádné jednání

Chalupa ve středu řekl, že o věci mluvil se svým stranickým kolegou Stropnickým a ředitelem Vojenského zpravodajství Janem Berounem a požádal je o podklady, stejnou žádost vznese i na Chovance. „Pan ředitel se k tomu postavil tak, že spekulace, které proběhly médii ze strany pana ministra vnitra, jsou, nechci říct lživé, ale jsou nepravdivé," řekl Chalupa.

Chalupa svolá mimořádné jednání sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, předpokládá, že se tak stane po 20. březnu. Pozastavil se také nad tím, že se Chovanec neobrátil na sněmovní orgány.

Podle Aktuálně.cz premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD svolal na odpoledne kvůli záležitosti schůzku Chovance, Stropnického a Berouna, aby si nechal vysvětlit, co se stalo. Odpoledne bude také zasedat Bezpečnostní rada státu.

Ostuda Vojenského zpravodajství

Opoziční poslankyně a členka komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství Jana Černochová řekla, že nemá důvod se domnívat, že by si Chovanec případ vymyslel.

„Pokud by se to ukázalo jako pravdivé, tak to považuji za něco, co je naprosto absurdní, používat takto nekalé praktiky pár měsíců před volbami, to nás vrací o 27 let zpátky," poznamenala k údajnému sledování.

Bude chtít vysvětlení celé záležitosti od Chovance i Stropnického a po Vojenském zpravodajství bude požadovat, aby prokázalo, že mělo v dané lokalitě jiný zájem. Dodala, že ji mrzí, že poslanci z komise nedostali upozornění na tuto záležitosti už v úterý, kdy komise zasedala.

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa z ČSSD na jednání výboru řekl, že jej nepřekvapuje, když armádní zpravodajec něco fotografuje. „Významně mě překvapuje, že se při tom nechá chytit a prozradí svou identitu," řekl. Za ostudu Vojenského zpravodajství chycení zpravodajce označila i Černochová. Policii se podle ní identifikovat musel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme