Kauza TSK. Problematické jsou zakázky na semafory či modernizaci Těšnovského tunelu

Modernizace Těšnovského tunelu, křižovatek či optické kabely ve stanicích metra. To jsou podle policie některé z problematických zakázek Technické správy komunikací (TSK), kde mělo docházet ke korupci. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal z policejního protokolu jejich seznam, hodnota tendrů činí bezmála 800 milionů korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těšnovský tunel, Husákovo ticho

Těšnovský tunel, Husákovo ticho | Foto: Chmee2, licence GNU Free Documentation License, verze 1.2

V Těšnovském tunelu plánovala TSK obnovit značení, osvětlení, kamery nebo čidla na měření škodlivin. Zakázku za 101 milionů nakonec získala společnost Eltodo. Podle policie však nezákonně.

Další problematickou zakázkou je dodávka telematického dohledového systému za 184 milionů korun, kterou společně získaly firmy Kapsch TrafficCom Construction & Realization/Camea.

Policie: úplatky za křižovatky

Firma AŽD Praha v údajně zmanipulované soutěži zase vyhrála tendr na připojení křižovatek na okraji Prahy k řídící ústředně za 161 milionů korun. Zbylé dvě zakázky na modernizaci telematiky (145 milionů) a modernizaci řízených křižovatek (184 milionů) opět získalo Eltodo. Podle kriminalistů opět neprávem.

Společnosti údajně dostaly nabídku, že jim šestimilionový úplatek zajistí vítězství. Firmy se podle policie ve většině případů dohodly, která z nich příslušný tendr získá. Ostatní pak nesoutěžily, aby se nesrážela nabídková cena.

Firmy podezření odmítají

Zpravodajský web Českého rozhlasu kontaktoval všechny vítězné společnosti s otázkami, zda někdo z jejich zaměstnanců kvůli zakázkam nabídl či dal úplatek a jestli si soutěže předem dělily. "Na obě otázky zní odpověď: Nikoli," odmítl policejní informace Vladimír Bystrov, zástupce Eltoda.

Další se nechtěli ke kauze TSK vyjadřovat. "Vše, co jsme mohli oficiálně sdělit, jsme sdělili," odepsal mluvčí AŽD Jiří Dlabaja. Obě společnosti však již dříve potvrdily, že u nich policie byla. Brněnská Camea odmítla cokoliv komentovat. "Bohužel nemohu a nemohu ani poskytovat informace," položila jedna ze zaměstnankyň telefon po prosbě o kontakt na vedení či mluvčího.

Společnost Kapsch potvrdila, že kriminalisté její dceřinou firmu Kapsch TrafficCom Construction & Realization kvůli kauze kontaktovali. "Požadované věci jsme policii ve stanoveném termínu samozřejmě poskytli. Zdůrazňujeme, že společnost Kapsch ani žádný její zaměstnanec nebyli z ničeho obviněni. Firma se v uplynulých pěti letech účastnila pouze dvou zakázek v oblasti telematiky pro TSK a oba projekty již byly úspěšně ukončeny," uvedl mediální zástupce firmy David Šimoník.

Zároveň odmítl podíl na jakýchkoliv manipulacích. "Ve společnosti Kapsch jako mezinárodním holdingu platí přísná etická pravidla pro jednání jak v mezifiremní styku, tak i s veřejnou správou. Pokud jde o vaše otázky, po dobu vyšetřování bohužel nemůžeme nic dalšího sdělovat," dodal Šimoník.

Právník: Zakázky jsou problematické

Podle právníka Nadačního fondu proti korupci Miroslava Cáka je u zadání zmíněných zakázek hned několik problémů spočívajících například v nedostatečném poskytnutí informací všem uchazečům. Třeba u zakázky týkající se tunelu Těšnov žádala TSK plnou kompatibilitu se stávajícími systémy, neposkytla ale dostatečné podklady.

"Je nutné brát v potaz, že se jedná o velice komplikované systémy, a ten, kdo nezná původní systém a nedisponuje technickou dokumentací k němu, nikdy nepodá řádnou nabídku," upozorňuje Cák.

Celkově v kauze TSK detektivové vyšetřují 30 zakázek, od úterý zasahovali nejméně na 25 místech v Česku. Ministerstvo dopravy v reakci na vyšetřování zmrazilo státní dotace všem projektům pražské Technické správy komunikací.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme