Koalice projedná korunové dluhopisy, oznámil Sobotka. Babiš je proti

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce na jednání koaliční rady projednat usnesení sněmovního rozpočtového výboru ke korunovým dluhopisům. Verdikt poslanců, že mohl být v roce 2012 při emisi těchto obligací obcházen zákon, považuje předseda vlády za závažné. Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš to ale odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, který v minulosti nakoupil dluhopisy své někdejší společnosti Agrofert, nechce, aby se záležitost ohledně korunových dluhopisů stala náplní podvečerním jednání koaliční rady. Netýká se podle něj koalice.

Premiér Bohuslav Sobotka nicméně v tomto bodu programu nevidí problém. „Nechceme řešit problém, který má Andrej Babiš, ten si musí vyřešit sám," uvedl Sobotka na tiskové konferenci.

ČSSD chce ale slyšet, že daňová správa bude usnesení poslanců, ve kterém také ukládají Generálnímu finančnímu ředitelství úkoly, respektovat. „A prověří případy, které jsou podezřelé. To není jen o Andreji Babišovi, ale o všech podezřelých situacích," dodal Sobotka.

Finanční správa podle Babiše korunové dluhopisy naprosto běžně kontroluje a doměřuje jejich zdanění. Metodiku má dobře nastavenou, napsal v pondělí ministr financí premiérovi v dopise.

Závěry sněmovního rozpočtového výboru ke korunovým dluhopisům byly podle Babiše pouze sběrem předvolebních bodů pro lídry ČSSD. Sněmovní výbor přijal usnesení, ve kterém daňovou správu pověřuje prověřením korunových dluhopisů. Podle ministra financí k tomu ale nemá oprávnění.

„K rozdělování takových úkolů nemá rozpočtový výbor žádnou pravomoc," uvedl Babiš v dopise. Poznamenal, že příště může zaúkolovat policii nebo rovnou soud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme