Korunové dluhopisy dál dělí vládu. Babišovi úředníci musí vysvětlovat, opakuje Sobotka

Vládní koalice řešila korunové dluhopisy, jak si přál sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka. Proti byl naopak vicepremiér Andrej Babiš z ANO. Toho Sobotka před časem vyzval, aby osvětlil okolnosti nákupu dluhopisů společnosti Agrofert, kterou Babiš dříve vlastnil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka

Předseda vlády a ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

„Je třeba, aby daňová správa jasně reagovala na usnesení rozpočtového výboru. Sociální demokracie trvá na tom, aby rozpočtový výbor dostal jasnou a pokud možno konkrétní odpověď,“ uvedl Sobotka.

Premiér trvá na tom, aby daňová správa reagovala na pochybnosti rozpočtového výboru o možném obcházení zákona při emisích takzvaných korunových dluhopisů v roce 2012. Předseda vlády to řekl novinářům po dnešním jednání koaliční rady.

Babiš zveřejnil závěry auditů svých příjmů. Mezi roky 1996 a 2015 vydělal 2,4 miliardy

Číst článek

„Požádal jsem ministra financí a náměstkyni ministra financí, aby ministerstvo financí reagovalo na usnesení rozpočtového výboru, a v termínu, o který výbor požádal, poskytlo maximum možných informací,“ dodal.

Hnutí ANO se zařazením tématu dluhopisů na koaliční radu nesouhlasilo. Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek řekl novinářům, že tuto námitku zástupci hnutí na radě zopakovali. "Řekli jsme, že se domníváme, že usnesení rozpočtového výboru je v rozporu se zákonem o jednání Poslanecké sněmovny a že rozpočtový výbor nemůže ukládat úkoly finanční správě," poznamenal. Stejně jako už dříve Babiš, označil Faltýnek rozruch kolem dluhopisů za předvolební marketingový tah ČSSD.

Faltýnek dodal, že zástupci koaličních stran konstatovali, že daňová správa kontrolu dluhopisů provádí. Premiér podotkl, že sdělení správy by mělo jasně ukázat, že úřad funguje řádně, správně a nezávisle.

Předseda třetí koaliční strany Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) po jednání koalice řekl České televizi, že v otázce dluhopisů není jasný výsledek. Sobotka a Babiš si podle něj „vyjasňovali určité věci“. Dodal také, že na pochybnosti rozpočtového výboru daňová správa odpoví podle dohody koaličních partnerů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme