Poslanci chtějí, aby Babiš vyvrátil podezření z daňových úniků. Ať vyšetřují Kalouska, zní z ANO

Debata kolem daní ministra financí Andreje Babiše je podle šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka vymyšlená pseudokauza, která má Babiše odstranit z české politiky. To, co předvádí opozice s vládní ČSSD a KDU-ČSL ve sněmovně, označil Faltýnek ve středu před poslanci při diskusi o bodu s názvem "Daňové podvody ministra financí" za určité pokrytectví. Sněmovna se ale usnesla, že by Babiš měl do konce dubna vyvrátit "vážná" podezření z daňových úniků. Pokud předseda hnutí ANO požadavek nenaplní, měl by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle poslanců vyvodit vůči Babišovi důsledky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ministr financí by měl ve stejné lhůtě taky "věrohodně" vysvětlit své příjmy, které použil na nákup korunových dluhopisů Agrofertu. Návrh usnesení prosadila vládní KDU-ČSL. Jaké důsledky by měl ministerský předseda vůči Babišovi vyvodit, dokument neuvádí.

Sněmovna také podpořila dřívější usnesení svého rozpočtového výboru, který se firemními korunovými obligacemi zabýval. Výbor sdělil, že existují doložitelná podezření, že některé společnosti a jejich vlastníci mohli v roce 2012 při vydávání korunových dluhopisů zneužít nebo obcházet daňové zákony. Výbor požádal finanční ředitelství, aby vydalo metodický pokyn k prověření těchto emisí.

Kalousek: Babiš prokazatelně šidí rozpočet. Šéf finanční správy nechce jít proti nadřízenému

Číst článek

Babiš považuje diskusi ve sněmovně o svých příjmech a daních za manipulace a lži. Usnesení poslanců odmítá a nic nebude zdůvodňovat. Jednání označil za výsledek dobré spolupráce ČSSD a TOP 09 ve sněmovním výboru.

"Jsou to všechno manipulace a lži a já to odmítám a nic nebudu zdůvodňovat. Já jsem všechno zdůvodnil," uvedl. Stal se prý obětí mediální kampaně. Také předsedové TOP 09 Miroslav Kalousek, ČSSD Bohuslav Sobotka a KDU-ČSL Pavel Bělobrádek by podle něj měli zveřejnit svá daňová přiznání za posledních 20 let.

"Jestli by se tady mělo něco řešit a vyšetřovat, tak polistopadové fungování jednoho z nejhorších ministrů financí České republiky," prohlásil Jaroslav Faltýnek na adresu předsedy opoziční TOP 09 Miroslava Kalouska, který bod na program prosadil.

K řečnickému pultu si Faltýnek přinesl knihu, kterou o Kalouskovi před několika lety vydal protikorupční nadační fond. Všem poslancům doporučil, aby si ji důkladně přečetli. "Ta modrá publikace byla stvořena organizací, která byla sponzorována z peněz Agrofertu, tak jak se obecně ví, takže ohánět se tady s ní je přinejmenším velmi šalebné," reagoval na to Leoš Heger (TOP 09).

Faltýnek také přečetl Babišovo vyjádření, protože ministr financí byl z dnešního jednacího dne kvůli akcím v jižních Čechách omluven. "Jako jediný politik v České republice jsem zveřejnil daňová přiznání za posledních 20 let. Já skutečně nemám co skrývat. Pořád čekám, až se ke mně někdo z kolegů předsedů parlamentních stran přidá," napsal Babiš.

Firmy, které ministr financí v minulosti prodal tehdy své skupině Agrofert, prý převedl za cenu určenou soudním znalcem. Babiš také tvrdí, že šestiprocentní úrok nebyl v roce 2012 u desetiletých korporátních dluhopisů neuvěřitelně vysoký a netržní, jak tvrdí Kalousek. "Tržní výše úroku byla navíc ověřena znalcem," uvedl ministr financí.

Babiš také v textu poukázal na to, že Agrofert roky vlastnil průhledně jako fyzická osoba. "Žádný Kypr, Holandsko, různé ostrovy jako kamarádi mnohaletého ministra financí," rýpl si do Kalouska.

'Každý dělá chyby.' Babiš z nesrovnalostí v majetkovém přiznání viní účetní

Číst článek

Místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek podotkl, že z hnutí ANO už roky zaznívá, kdo různě kradl nebo krade. "Jestliže takto zásadní obvinění zde zaznívají, tak buď nechť je doprovází trestní oznámení a potrestání viníků, a pak to bude projevem síly, dostatku argumentů a rozhodnosti, a jestliže to pouze tři roky slyšíme, tak je to pouze rétorické cvičení a je to spíš projevem slabosti," prohlásil.

Mimo jiné nad tím, že korunové dluhopisy Agrofertu si mohl koupit jen jeho tehdejší majitel Babiš, se pozastavil předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Upozornil také na to, že skupina je emitovala jen tři dny před účinností novely, která nedanění výnosů z těchto obligací zrušila. Podle Stanjury by se na věc měla zaměřit finanční správa. "Vidím problém v tom, že daňová správa si troufá na malé a těch velkých se bojí," řekl. Nezařazený poslanec Karel Fiedler mluvil v souvislosti s korunovými dluhopisy přímo o účelové daňové optimalizaci.

Debata se stočila i k Babišově dnešní absenci. Markéta Adamová Pekarová (TOP 09) prohlásila, že Babiš nepřišel "doslova srabácky". Poslanci hnutí ANO jí ale připomínali, že už dopoledne žádali o odklad debaty do podvečera, aby ministr financí mohl dorazit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme