Obviněný zbrojař Rudolf skladoval semtex v kravíně. Případ žene k Nejvyššímu správnímu soudu

Déle než rok se s úřady přel o rekolaudaci skladů. V objektech, které byly schválené jako kravín a zemědělské objekty, totiž zbrojař Martin Rudolf podle policie skladoval mimo jiné semtex a perunit. Když úřad rozhodl, že areál ve Slatině musí být vyklizen, podal odvolání. Narazil s ním ale nejen na krajském úřadě, ale následně i u soudu. A nyní se rozhodl, že věc požene až k Nejvyššímu správnímu soudu. Podle jeho názoru totiž úřady chybovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zbrojař Martin Rudolf.

Zbrojař Martin Rudolf. | Foto: Reprofoto ČT

Policie se na sklady zbrojaře Martina Rudolfa zaměřila před dvěma lety poté, co ke konci roku 2014 došlo k výbuchům ve Vrběticích na Zlínsku. Podle policie bylo v nelegálním skladu firmy Multiagro mimo jiné 70 kilogramů semtexu a 50 kilogramů perunitu. Ke skladování munice měl tehdy zkolaudováno jen několik objektů, jiné byly schválené jako kravíny po bývalém zemědělském družstvu.

Razítka pro rekolaudaci, respektive změnu užívání ze zemědělských objektů na zbrojařské sklady se tak Rudolf snažil postupně získat. Situace se ale poté zamotala: stavební úřad ve Vysokém Mýtě, který dostal případ na starost, se podle Pardubického kraje coby nadřízeného orgánu choval "liknavě". Část řízení proto kraj převedl na úřad v Holicích. Ten potvrdil, že sklady musí být užívány podle původní kolaudace, a rozhodl o jejich vyklizení a odvozu materiálu. Mezi tím ale zase úředníci ve Vysokém Mýtě souhlasili, že Rudolf může objekty jako muniční sklady využívat.

A když krajský úřad zamítl Rudolfovo odvolání, bránil se žalobou. Narazil ale i tam, soud ji zamítl a prakticky se ztotožnil s rozhodnutím kraje. A jak nyní Rudolf uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu, ve věci se rozhodl jít až k Nejvyššímu správnímu soudu.

"Víme, že se (kasační stížností) nedomůžeme nějaké finanční satisfakce. Jde nám o spravedlnost, o nic jiného," sdělil zbrojař.

"Měří dvojím metrem"

Podle kasační stížnosti, kterou má Zpravodajský web Českého rozhlasu k dispozici, firma Multiagro argumentuje tím, že krajský soud věc nesprávně posoudil. Stěžejní pro něj prý bylo, zdali byly objekty užívány podle povolení, už se ale nezabýval chybami, kterých se úřady ve správním řízení podle zbrojaře Rudolfa dopustily.

"(Společnost Multiagro) zcela oprávněně předpokládala, že se jedná o soudní přezkum správního rozhodnutí, a proto bude náležitě přezkoumán i postup správních orgánů podle správního řádu. Tomuto se však nestalo, když soud upřel svoji pozornost toliko k užívání staveb v rozporu s povoleným účelem užívání," stojí v kasační stížnosti.

Společnost Multiagro, respektive zbrojař Rudolf tak byl prý krácen na svých právech. "(Soud) slepě převzal argumentaci správního orgánu a oproti řádně odůvodněným a zřetelným žalobním námitkám nedůvodně shrnul obsah žaloby do jediné námitky," píše firma Nejvyššímu správnímu soudu. "A proto je důvodem kasační stížnosti i nepřezkoumatelnost rozhodnutí pro nedostatek důvodů rozhodnutí."

Podle právního zástupce firmy Pavla Nádvorníka si soud vybral jen námitky, které se mu hodily. "A další důvodné záměrně přehlédl. Soud se vůbec nezabýval nezákonným postupem krajského úřadu, který 'měří dvojím metrem' různým jemu podřízeným stavebním úřadům," uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu Nádvorník. Nevidí prý "reálný důvod", proč kraj část věci odebral úřadu ve Vysokém Mýtu.

Podle Krajského úřadu Pardubického kraje ale úředníci z Vysokého Mýta nechtěli provést státní stavební dozor a prostory zkontrolovat. "Stavební úřad odmítal vyzvat zástupce společnosti ke zjednání nápravy (...) v přiměřené lhůtě, tedy uvést užívání staveb v areálu ve Slatině do souladu s povolenými účely užívání staveb," uvedl mluvčí kraje Dominik Barták.

Mluvčí zároveň doplnil, že když úřad ve Vysokém Mýtu vydal souhlas se změnou užívání staveb, nepostupoval v souladu se stavebním zákonem.

Nejvyšší správní soud už kasační stížnost obdržel, spor se ale bude táhnout ještě minimálně několik měsíců. Nejedná se totiž o přednostní agendu, případ tak bude projednáván podle pořadí, ve kterém byl soudci zpravodaji přidělen.

"Na základě předběžného odhadu lze rozhodnutí ve věci očekávat koncem kalendářního roku 2017, případně začátkem roku 2018," uvedla Eva Burianová Ehnertová, asistentka předsedy soudu. Rudolf nicméně už v minulosti avizoval, že spor může klidně skončit až u Ústavního soudu.

Odškodnění nedostane, rozhodlo vnitro

Není to přitom jediný boj, který zbrojař Rudolf s úřady vede. Náhradu škody v celkové výši zhruba 280 milionů korun žádal i po ministerstvu vnitra. Veškeré jeho žádosti ale resort zamítl jako nedůvodné, informovala mluvčí ministerstva Hana Malá.

Zbrojaři Rudolfovi hrozí až 8 let vězení za nedovolené ozbrojování

Číst článek

Žalobu podal Rudolf v minulosti také na hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického (ČSSD). Ten totiž zbrojaře i jeho společnost veřejně označil za gaunera. Kromě omluvy žádá Rudolf zhruba dva miliony korun. Soud by se měl případem začít zabývat na konci března.

Loni v březnu byl také Rudolf obviněn z nedovoleného ozbrojování, policie minulý týden předala spis na státní zastupitelství s návrhem na obžalobu. Rozhodnuto zatím ještě nebylo.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme