Majetkový striptýz? Jako správný hospodář se musím ještě někde zeptat, hodnotí rozsudek Mynář

"Jsem ve schizofrenní situaci," prohlásil hradní kancléř Vratislav Mynář. Ačkoliv soud nedávno konstatoval, že Kancelář prezidenta republiky "je evidenčním orgánem a musí zajišťovat podle zákona o střetu zájmů zpřístupnění" registru oznámení jeho majetku, Mynář prý počká až na výsledek kasační stížnost. "Já se takhle jako správný hospodář musím ptát," uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vratislav Mynář

Vratislav Mynář | Foto: Marián Vojtek

Zpravodajský web Českého rozhlasu minulý týden napsal, že budete muset podávat oznámení o majetku podle zákona o střetu zájmů, že Kancelář prezidenta republiky je povinná tato oznámení evidovat a zpřístupňovat. Tímto konstatováním učinil soud letos v lednu konec spekulacím o tom, jestli má veřejnost právo kontrolovat střet zájmů a majetek váš jakožto hradního kancléře. Zveřejníte tedy majetková přiznání podle zákona o střetu zájmů?

Myslím, že už jste druhý případ z Českého Radiožurnálu nebo Českého rozhlasu, omlouvám se, který neříká zcela přesně znění rozhodnutí městského soudu. Já bych se vrátil na začátek.

Ten rozsudek je na webu Českého rozhlasu, to si může kdokoli přečíst. CELÝ ROZSUDEK najdete ZDE.

Ten rozsudek je na webu, ano. To si můžete přečíst. Ale ten rozsudek neříká, že my máme zveřejňovat. Rozsudek říká - vy jako správní místo, my vám jako soud rušíme vaše dvě předcházející rozhodnutí a rozhodněte znovu ve věci stížnosti pana zastupitele TOP 09 pana doktora Kincla. Tak já bych k tomu uvedl, že tohle uznáváme, my samozřejmě se zachováme tak, jak nám soud určil, protože ctíme zákony, jenom ten soud nám neřekl, jakým způsobem to máme udělat.

"Žalovaná tak je ve vztahu ke svému vedoucímu evidenčním orgánem a musí zajišťovat podle zákona o střetu zájmů zpřístupnění registru oznámení," stojí v závěru rozsudku.

To znamená, že já teď jsem ve schizofrenní situaci, kdy musím rozhodnout a v souladu se zákonem. My nemáme zřízen žádný registr, protože nám zákon neurčuje řízení registru. Já jakožto osoba, která podléhá zákonu o majetkových přiznáních, to dělám od prvního roku, kdy jsem ve funkci, Městský úřad v Uherském Hradišti na základě nějaké stížnosti, nepamatuji si jméno toho občana, mi nařídil a odsouhlasil, že to majetkové přiznání, které každý rok dělám, odevzdávám u nás na legislativním odboru a nařízení soudu nezní zřiď registr a nech pana z TOP 09 nahlédnout. To rozhodnutí soudu zní 'my rušíme tvoje předcházející rozhodnutí a udělej jiné rozhodnutí'. Já dneska...

To řekla předsedkyně senátu, že se na vás plně vztahuje zákon o střetu zájmu, takže podléháte mimo jiné povinnosti podávat oznámení o osobním zájmu jiných vykonávaných činnostech majetku nabytém v průběhu výkonu funkce a příjmech, darech a závazcích.

Ale tohle dělám, pane redaktore. Tohle znovu říkám.

A zveřejníte nebo zařídíte ten registr oznámení?

Kancléř Mynář nemá exkluzivní postavení, ať Hrad zpřístupní jeho majetkové přiznání, píše soudkyně

Číst článek

Možná by bylo ještě dobré na doplnění k tomu říct, že mě trošku udivuje neznalost pana zastupitele z TOP 09, protože od...

Který podal tu žalobu.

Který podal tu žalobu a taky bych si dovolil tady říct velmi zvláštně, protože on je to povoláním právník. V době, kdy byl tím člověkem, který žádal rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky, tak se nenechal zastupovat advokátem, a v momentě, kdy mu to skýtalo určité peníze, tak se nechal zastupovat advokátem. Já tomu...

Pardon, to je ale jeho věc...

To je sice jeho věc, ale...

... ale mě zajímá, jestli zřídíte ten registr oznámení, nebo ne.

Já vám na to s dovolením odpovím. Je to jeho věc, ale samozřejmě žádá peníze od daňových poplatníků naprosto účelově. To je první věc. Druhá...

Protože soud přiznal, že vy mu musíte zaplatit ty náklady na to soudní řízení.

Ano. Druhá věc je...

Rozsudek Městského soudu v Praze ve věci Michala Kincla a Kanceláře prezidenta republiky by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

A už to kancelář prezidenta udělala?

Můžu s dovolením jenom dokončit? Druhá věc je samozřejmě, že soud nerozhodl, že máme zřídit registr, to už se opakuji. To znamená, kdyby pan zastupitel byl řádným zastupitelem, tak ví, že existuje zákonná norma z pera pana Dienstbiera, která je platná a je účinná 1. září, kdy všichni lidé, včetně mě, včetně ředitele našeho odboru, který přichází do styku s veřejnými zakázkami, musí to majetkové přiznání odevzdávat na registru ministerstva spravedlnosti, a já se jenom ptám, není to trošku - na tu nezbytně krátkou dobu - účelové? Není lepší neplýtvat penězi daňových poplatníků, zřizovat registr i přesto, že mi ho soud tím rozhodnutím nenařídil, soud nenařídil zřízení registru.

Takže to chápu, že vy registr oznámení zřizovat nebudete.

Ne, chápete to špatně. Já říkám to, že dodržíme veškeré zákonné normy a já se musím někde zeptat, zřejmě formou kasační stížnosti se musím zeptat na výklad toho zákona, aby někdo určil, co mám udělat.

Nebylo by opět jednodušší ten registr prostě zřídit?

A když mě potom budou povolávat k zodpovědnosti, že jsem za daňové poplatníky porušil zákon, který to neurčuje? Kdo to zaplatí?

To já nevím.

No vidíte. A já se takhle jako správný hospodář musím ptát.

Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme