Nemám problém s ČSSD, ale jen s některými členy, řekl Babiš po schůzce se Zemanem

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) na Pražském hradě jednal s prezidentem Milošem Zemanem o nynější roztržce kolem korunových dluhopisů, mluvili také o nedávném sněmu ANO. Babiš slíbil, že Sněmovně své obchodní transakce písemně vysvětlí. Řekl to novinářům po setkání se Zemanem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš po schůzce s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Andrej Babiš po schůzce s Milošem Zemanem na Pražském hradě | Zdroj: ČTK

Sněmovna ve středu přijala usnesení, které po Babišovi žádá, aby do konce dubna vyvrátil v souvislosti se svými obchody se skupinou Agrofert, kterou dříve vlastnil, vážná podezření z daňových úniků. Pokud šéf ANO požadavek nesplní, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) by měl podle dokumentu vyvodit vůči Babišovi důsledky. Předseda vlády očekává, že Babiš do konce dubna své obchodní transakce vysvětlí.

Usnesení poslanců nelze bagatelizovat, píše Sobotka Babišovi. Zeman si šéfa ANO pozval na Hrad

Číst článek

Babiš aktuální dění označuje za kampaň. Tvrdí, že dostatek peněz na nákup dluhopisů již dostatečně vysvětlil, a nemá tak důvod se ke kauze více vyjadřovat. „Pokud to samozřejmě Sněmovna chce slyšet popatnácté, tak to rád Sněmovně napíšu," řekl.

„Všechny tyhle kauzy, které jsou vyráběné marketingovou agenturou na objednávku, přesný ten seznam novinářů, jak to jde...," uvedl ještě před schůzkou se Zemanem. Věc podle něj nesouvisí s jeho činností v politice a je deset let stará.

Po setkání s prezidentem poznamenal, že otázka dluhopisů nebyla hlavním tématem jednání. Zeman se podle něj zajímal hlavně o nedávný sněm ANO a o znovuzvolení Babiše šéfem hnutí. O prezidentské volbě, do které se Zeman znovu přihlásil, podle Babiše nemluvili.

„Pan prezident mi nemá důvod nevěřit, když jsem splnil, co jsem slíbil, a vše si nechal ověřit nezávislými firmami," řekl po schůzce ministr financí.

Další spolupráce s ČSSD je možná, připustil Babiš

Zeman o víkendu řekl, že by si po volbách přál další koaliční spolupráci mezi ČSSD a ANO. Babiš po schůzce se Zemanem podotkl, že problém není o vztazích s celou sociální demokracií, ale pouze s její částí. „Dnes je to problém hlavně útoků pana premiéra na mou osobu, které pokračují, které se stupňují," řekl.

Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Číst článek

Dodal, že v rámci vlády s ním někteří zástupci ČSSD komunikují normálně. Vyjmenoval ministra zdravotnictví Miroslava Ludvíka, ministryni školství Kateřinu Valachovou nebo ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. „Není to o ČSSD ale o jednotlivých lidech," řekl Babiš.

Podle Babiše o schůzku požádal Zeman. Před jednáním odmítl, že by si jel na Hrad pro podporu.

Zeman a Babiš jsou politickými spojenci. Prezident se ho zastal například v případě zákona o střetu zájmu, který je kvůli dopadu na Babiše nazýván Lex Babiš. Nejprve normu vetoval a po přehlasování ve Sněmovně napadl u Ústavního soudu. Babiše podpořil i třeba v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme