Zeman v Olomouci mluvil o ukončení intervencí ČNB. Návštěvu zahájil klopýtnutím na schodech

Prezident Miloš Zeman v pondělí dopoledne přijel na návštěvu Olomouckého kraje. Její průběh na začátku narušilo prezidentovo klopýtnutí, zachytit ho musela ochranka. Následně prezident hovořil například o intervencích České národní banky proti posilování koruny. Ty by podle něj mohly skončit dříve než v polovině letošního roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman

Miloš Zeman | Zdroj: ČTK

Miloš Zeman svou návštěvu Olomouce zahájil klopýtnutím u vstupu do budovy krajského úřadu. Zachytit ho musela ochranka. Prezident při škobrtnutí přišel o botu a část úseku absolvoval v ponožce. Drobný incident prezident trpící polyfunkční neuropatií následně komentoval s nadsázkou.

„Toto je moje 47. nebo 48. návštěva kraje a vy právě dnes máte jednu prioritu. Jste prvním krajem, kde při vchodu do krajského úřadu jsem ztratil botu. Naštěstí se našla, moje žena mi ji nasadila a utáhla," uvedl Zeman.

Mynář: Neúčast prezidenta v debatách je pro vyzyvatele výhoda, jasně by je porazil

Číst článek

S krajskými zastupiteli následně prezident mluvil třeba o intervencích České národní banky proti posilování koruny. Ty by podle něj ČNB mohla ukončit dříve než v půlce letošního roku.

Miloš Zeman, který patří k odpůrcům devizových intervencí, o nich v závěru minulého týdne jednal s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem.

„Mluvil jsem před dvěma dny s guvernérem Rusnokem a nebudu prozrazovat žádné tajemství, když řeknu, že ukončení kurzového závazku se očekává v prvním pololetí letošního roku a není vyloučeno, že možná dříve, než se nadějeme. Ale to už ponecháváme na rozhodnutí vedení ČNB," uvedl Zeman.

Bankovní rada na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení intervencí vidí polovinu letošního roku. Objem intervencí počátkem roku zesílil, v lednu byl nejvyšší od zahájení intervencí v listopadu 2013. Za růstem je podle ekonomů rostoucí inflace a očekávání investorů, že ČNB ukončí kurzový závazek v blízké době.

Podle něj ukončení intervencí bude mít dlouhodobě daleko pozitivnější dopad na ekonomický růst ČR než mělo znehodnocení české koruny.

Prezident při debatě s krajskými zastupiteli připomněl, že je "zásadním odpůrcem" devizových intervencí ČNB, které přirovnal k anabolikům podávaným sportovci. „Zpočátku mu narostou svaly, ale pak už se dlouhodobě stane něco horšího," podotkl Zeman.

Prezident by neměl předkládat zákony, tvrdí právníci. Stejně by mu je poslanci předělali

Číst článek

Měnový kurz je podle Zemana cena měny, která se má určovat na základě nabídky a poptávky jako tržní cena. „Jakýkoliv umělý zásah do měnového kurzu jenom deformuje tržní prostředí," míní prezident. Exportéři podle Zemana neradi slyší, že intervence proti posilování koruny vychovávají k lenosti.

„Vychovávají k tomu, že je menší tlak na inovace, menší tlak na zvyšování produktivity práce, protože spočíváte na kurzovém polštáři, který je nafouknutý. Až na to, že vás zahraniční konkurence začne postupně předbíhat, a v tom případě vám podhodnocená měna vůbec nepomůže," řekl.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme