Lékaři prokázali účinnost léku proti roztroušené skleróze. Český pacient se k němu ale nedostane

Mezinárodní tým vedený českým lékařem slovenského původu Tomášem Kalinčíkem potvrdil, že lék Alemtuzumab je velmi účinný a může pomoc doktorům v boji proti zákeřné nemoci, která stále nejde zcela vyléčit. Jako první na objev upozornila Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

infuze do podkoží, subkutánní infuze, ilustrační obrázek

infuze do podkoží, subkutánní infuze, ilustrační obrázek | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Kalinčík působí na univerzitě v australském Melbourne. Jeho tým nalézající se po celém světě zjistil, že lék Alemtuzumab dokáže oddálit propuknutí roztroušené sklerózy až o pět let. Pak zpomaluje nástup příznaků nemoci.

„To je dobrá zpráva pro pacienty s vysoko aktivní roztroušenou sklerózou, kde jiné méně aktivní přípravky selhávají,“ řekl Radiožurnálu Kalinčík. Lék má podle něj výrazné vedlejší účinky. „V tomto jsou lepší starší léky, které jsou v Česku běžně používané,“ dodal.

Nový lék je nadějí pro pacienty s plicní chorobou, není však pro každého

Číst článek

Čeští pacienti si ale stěžují, že se k podobnému léku nedostanou. Nejprve musí absolvovat levnější a také méně účinnou léčbu, která pokud nezabere, může být nahrazena účinnějším lékem. Podle Kalinčíka mají lékaři v Austrálii volnou ruku. Mohou dražší a účinnější léčbu ordinovat už od začátku.

A to je podle něj důležité. „V této chvíli nemáme vůbec žádný lék, který by dokázal zvrátit poškození, které roztroušená skleróza v mozku vytvoří. Je velmi důležité, abychom my lékaři poškození předcházeli, abychom se mu pokusili zabránit, a ne čekat na to, až vznikne. Potom bývá občas pozdě,“ vysvětlil Kalinčík.

Alemtuzumab se podává jako infuze, kterou lékař pacientovi aplikuje každý den po dobu jednoho týdne. „Potřebuje jen jedno opakování po roce na tři dny. Pak nevyžaduje žádnou další léčbu na asi čtyři roky,“ řekl Kalinčík.

Lék zabírá u 70 procent pacientů

Na výzkumu se podíleli také čeští lékaři. Podle Kalinčíka měli největší tým a byli také nejaktivnější. V jejich čele stála profesorka Eva Havrdová, vedoucí MS Centra Neurologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Lék pokryje asi 70 procent pacientů na několik dalších let. Může mít závažné vedlejší účinky, stejně jako další takzvané eskalační léky, to znamená ty více účinné léky,“ řekla Havrdová.

Profesorka kritizuje nastavená pravidla o lécích v České republice. „Poškozují českého pacienta. Dostane je v okamžiku, kdy dosáhne určitého stupně invalidity, kdy třeba už ten pacient není schopen práce. Smysluplnost těchto léků dokazujeme tím, že udrží pacienty v pracovním procesu, v normálním životě,“ vysvětluje.

Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme