V Česku chybí vakcína pro děti proti tetanu nebo obrně. Nebude až do konce roku

Lékaři nemají kombinovanou vakcínu proti záškrtu, černému kašli, tetanu a obrně pro desetileté děti. Zjistil to deník Mladá Fronta Dnes. Firma, která očkovací látku vyrábí, hlásí výpadek ve výrobě až do konce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto)

Očkování, vakcína, lék, doktor, injekce, sříkačka (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle lékařů zůstanou děti nenaočkované, protože vakcínu Boostrix Polio nemají čím nahradit. Tvrdí, že ještě nikdy nevypadla povinná vakcína z očkovacího kalendáře na tak dlouho.

Rodiče by tak mohli mít problém umístit nenaočkované děti například na dětský tábor. Podle ministerstva zdravotnictví a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je to ale jen krátkodobý výpadek a nic vážného nehrozí, pouze se očkování posune na později.

Odmítnout očkování lze i kvůli svědomí, zastal se Ústavní soud rodičů

Číst článek

Problém nevidí ani Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Není pravda, že by děti zůstaly bez možnosti přeočkování – k dispozici jsou aktuálně jiné vakcíny. Je možné použít kombinaci vakcíny Boostrix s vakcínou Imovax Polio,“ citoval deník mluvčí Státní ústavu pro kontrolu léčiv Lucii Přinesdomová. O podobné možnosti ale všichni lékaři nevědí a upozorňují na riziko alergické reakce při dvou vpiších.

Česká vakcinologická společnost Mladé Frontě Dnes řekla, že výpadek způsobila i velikost českého trhu. Farmaceutické firmy totiž dávají přednost větším odběratelům, jako je například Německo nebo Francie.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme