Víra je různá, ale fotbal je jen jeden. Londýn bojuje proti radikalizaci dětí sportem

Tragickým událostem, jako byl atentát u britského parlamentu, není snadné předcházet. V Anglii to ale zkoušejí přes fotbal. Nadace Jednota víry založila fotbalový klub, který organizuje tréninky a zápasy pro děti z rizikového prostředí, u kterých by jinak hrozila radikalizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z fotbalových týmů při nadaci The Unity of Faiths

Jeden z fotbalových týmů při nadaci The Unity of Faiths | Foto: http://theunityoffaiths.org

„Klub není jen pro muslimy nebo jen pro Asiaty, černochy či bělochy. Naopak se snažíme, aby se tu děti různého původu potkávaly a porozuměly si. Víra je různá, ale fotbal je jen jeden. Výborně dovede spojovat lidi, začlenit je do společnosti a bránit segregaci,“ říká trenér Rudius.

Na západě Londýna poblíž vlakové stanice Southall se tak každý čtvrtek opakuje podobný obrázek. Dívky se přímo na hřišti přezují do kopaček, některé si upraví hidžáb na hlavě a po pár minutách se vrhají po míči.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trénink dětí z rizikového prostředí navštívil v Londýně reportér ČRo Jan Kaliba

Do úvodního zahřívacího kolečka je ale trenér musí nutit, jindy zase jedné svěřenkyni musí vysvětlovat, že hlasitá sluchátka s hudbou opravdu nejsou součástí fotbalové výstroje.

„Všimněte si, že naše dívky jsou různých národností a také se v našem kolektivu mísí různé rasy a náboženská vyznání. A přesně to je smysl tohohle fotbalového klubu,“ dodává.

Velké hřiště s umělým povrchem je sítěmi rozdělené na tři menší a kromě dívek tu trénují i dva chlapecké týmy. Trenér jednoho z nich, který nechce říkat své jméno, si svůj kolektiv pochvaluje, mluví o tom, jak fotbal klukům pomáhá utvářet charakter, ale zároveň dodává, že hodně z nich by jinak na ulici snadno sklouzlo k „nesmyslům,“ třeba k drobné kriminalitě nebo i závažnějším skutkům.

Setkali se s papežem i Maradonou

V klubu hraje přibližně 200 dětí se špatným sociálním zázemím. Asi třicet z nich vábili přes aplikaci Snapchat do svých řad džihádisté, některé verbovali dokonce do Sýrie.

Fotbal proti válce. Syrští hráči sní o bezpečí, kariéře i mistrovství světa

Číst článek

Lidé z nadace Jednota víry a jejího klubu se těmhle mladým snaží vštípit, že mohou pěstovat například svou muslimskou identitu a zároveň se cítit jako Britové. Ovšem leckdy stačí, že si mají s kým popovídat. A některým už se to povedlo i s papežem Františkem, který přijal tým ve Vatikánu.

„Ambasadorem našeho klubu je Diego Maradona, takže hrát za tenhle tým je velká čest. Nedávno jsme se s ním setkali. Říkal nám: Jděte si za svým snem, hrajte fotbal a nedělejte takové hlouposti jako já, když jsem bral drogy. Pak se vám vaše sny splní,“ říká Zac, drobný klučina, který na západě Londýna startuje svou fotbalovou kariéru.

Jan Kaliba, VM Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme