ČSSD hospodařila se ztrátou 180 milionů. Bez půjčky na zaplacení Altnerovi by to byla třetina

Hospodaření ČSSD skončilo v minulém roce se ztrátou 180,2 milionu korun, informoval ekonomický ředitel strany Martin Starec (ČSSD). Bez půjčky, kterou si sociální demokraté vzali po rozsudku, podle něhož měla strana někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi zaplatit 338 milionů korun, by ztráta činila 61,9 milionu korun, dodal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby, ČSSD, Lidový dům

Volby, ČSSD, Lidový dům | Foto: Filip Jandourek

„Naše účetní jednotka zaúčtovala s ohledem na rozsudek městského soudu a dovolání takzvanou dohadnou položku pasivní ve výši 118,3 milionu korun," řekl Starec. Výše podle něj byla stanovena po právní a ekonomické analýze, která posoudila pravděpodobnost a dopady možného rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Altnerovi loni na jaře soud přiznal téměř 338 milionů korun v soudním sporu s ČSSD, kterou dříve zastupoval ve sporu o Lidový dům. ČSSD peníze i přes právní moc rozsudku odmítala zaplatit a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Bývalý advokát loni v listopadu zemřel.

Spor o odměny v kauze Lidový dům: po ČSSD chtějí peníze i příbuzní právníka Hájka

Číst článek

„Dohadná položka pasivní neznamená, že to byl výdaj. Sociální demokracie tyto prostředky nevydala," uvedl Starec. ČSSD se podle výroční zprávy loni v dubnu dohodla s bankou na úvěru 338 milionů korun, do konce roku ho ale nečerpala.

Výnosy sociální demokracie loni činily 190,3 milionu korun, náklady byly 370,5 milionu, uvedl Starec. ČSSD podle Starcovy zprávy pro nedávný sjezd strany počítala s tím, že v roce 2016 bude hospodařit se ztrátou 26,74 milionu korun.

Na darech vybrala strana 17,7 milionu

Náklady na provoz a činnost strany dosáhly loni 80 milionů korun, mzdy 134 zaměstnanců činily 58 milionů korun. Na krajské a senátní volby, které byly v říjnu, sociální demokraté vynaložili 114 milionů korun. Na darech strana vybrala 17,7 milionu korun.

Letos počítá ČSSD s vyrovnaným rozpočtem, výnosy i náklady by měly dosáhnout 237 milionů korun, uvedl Starec ve zprávě pro sjezd. Ve zprávě se hovořilo v souvislosti s minulým rokem o ztrátě kolem 51 milionů, neobsahovala však ještě přesná čísla ze závěru roku 2016 a dohadnou položku, o které Starec informoval v pátek.

ANO ve ztrátě 40 milionů

Hospodaření hnutí ANO za loňský rok skončilo ve ztrátě 40,4 milionu korun. Ve ztrátě jsou zahrnuty náklady na loňskou volební kampaň. Stojí to ve výroční finanční zprávě, kterou hnutí zveřejnilo na svém webu. V roce 2015 naopak hospodaření druhé nejsilnější vládní strany skončilo se ziskem 26,9 milionu korun.

Výroční zpráva také uvádí, že ke konci roku 2016 hnutí dlužilo svému předsedovi Andreji Babišovi na bezúročné půjčce přes 153 milionů korun. O rok dřív představoval tento dluh 37,5 milionu korun. Hnutí uvedlo, že náklady na kampaň byly částečně kompenzovány zvýšeným objemem darů a příspěvků od podporovatelů, které se zvýšily z předloňských 14 milionů na loňských 40 milionů korun.

Tejc nebude znovu kandidovat a skončí v politice. Nesouhlasí s názory vedení ČSSD

Číst článek

ODS končí v plusu

ODS loni hospodařila s přebytkem 9,5 milionu korun před zdaněním, v kladných číslech skončilo její hospodaření po letech propadu i předloni, na trendu se podle mluvčí Jany Havelkové podílela zejména úsporná opatření. Na říjnové senátní a krajské volby občanští demokraté vynaložili 51,5 milionu korun. Téměř celé náklady přitom mohli pokrýt z darů v celkové výši 48,4 miliony korun.

„Celkové výnosy dosáhly 128,9 milionu korun, náklady 120 milionu korun,“ uvedla Havelková. Na mzdy 42 zaměstnanců občanští demokraté vynaložili 24,8 milionu korun, na provozní výdaje 43,9 milionu korun. V příjmech převládl příspěvek od státu ve výši 60 milionů korun. Z nájmů a prodejů získala ODS 9,2 milionu korun, dva miliony z pořádání akcí. Zhruba pětinu z celkového objemu darů činí příspěvky senátora a podnikatele Ivo Valenty, který ODS loni daroval deset milionů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme