Chodci v ohrožení. Sluchátka v uších, oči na mobilu je vražedná kombinace, varuje policie

Chodci a běžci už letos zavinili nejméně 166 nehod. Vyplývá to z policejních statistik za leden a únor. Nepozorní lidé většinou náhle vkročili do silnice. Část z nich také policii přiznala, že přijíždějící vozidlo neslyšeli, protože měli na uších sluchátka s hlasitou hudbou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

běžec, běhání, sluchátka, běžet, silnice, maraton

běžec, běhání, sluchátka, běžet, silnice, maraton | Foto: Fotobanka Unsplash

Hlasitá hudba ve sluchátkách loni málem stála životy hned několik mladých lidí. „V minulém roce v březnu běžkyně běžela se sluchátky na uších v obci Butovec v Královéhradeckém kraji. Bez rozhlédnutí vybočila vlevo a vběhla přímo do cesty projíždějícímu nákladnímu vozidlu,“ říká Jan Straka z ředitelství dopravní policie. Běžkyně podle něj utrpěla těžká zranění a vrtulníkem byla převezena do nemocnice.

Další případ se stal v Ostravě na ulici 28. října. „Tam mladý muž se sluchátky na uších z pravé strany narazil do pravých předních dveří projíždějící tramvaje. A zase to bylo z důvodu toho, že tramvaj vůbec neslyšel," doplňuje.

Za první dva měsíce letošního roku policie eviduje už 166 nehod, které nějakým způsobem zavinili chodci. „Více než 50 procent nehod zavinili chodci náhlým vstoupením do vozovky. Určité procento z toho bylo zaviněno i tím, že vůbec nevěděli, že někde něco jede okolo nich. Měli na uších sluchátka. Fenoménem poslední doby jsou chytré telefony. Zrak zaměřený na displej a sluchátka na uších je vražedná kombinace,“ varuje Straka.

Semafory v chodníku. Světla varují lidi zakoukané do displeje telefonu

Číst článek

Nepozorní chodci, cyklisté i běžci můžou na místě dostat pokutu až dva tisíce korun. To, že ohrozili bezpečnost provozu právě tím, že poslouchali hudbu, se ale policii obtížně prokazuje.

„Sluchátkového trendu“ si všímá i koordinátor bezpečnosti silničního provozu Besip, který se mu chce věnovat v právě připravované kampani. „Takový chodec neslyší třeba troubící vozidlo, které se snaží upozornit, že už nedobrzdí. Stačí drobná chyba nebo krátkodobé rozhodnutí, že se běžec vyhne nějaké překážce více do silnice a vůbec nezaregistruje, že za ním je vozidlo, které ho míjí v řádech centimetrů a tím dochází k velmi zásadnímu ohrožení,“ popisuje rizika vedoucí Martin Farář.

Jak se motivovat při pohybu venku mohou poradit ti, kteří se sportem živí. Zásadně bez sluchátek trénuje například rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Když si jdu zaběhat, tak vyrážím bez sluchátek. Většinou je to hlavně proto, že si u toho i čistím hlavu. Vnímám opravdu je přírodu, svůj dech a krok a nemusím na nic myslet,“ vysvětluje sportovkyně.

Pokud se ale bez hudby při sportu opravdu neobejdete, dopravní experti doporučují alespoň ztišit hlasitost, důkladně se rozhlížet kolem sebe a pamatovat na povinnost chodců - být viděn. Nejen za snížené viditelnosti pomůžou třeba reflexní prvky na oblečení.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme