Janouškovu znalci hrozí vězení za křivou výpověď. Tvrdil, že lobbista sraženou ženu neviděl

Pražský soud začal projednávat případ dopravního znalce, jenž posuzoval dopravní nehodu lobbisty Romana Janouška. Jiří Doleček podle obžaloby vypracoval nepravdivý znalecký posudek. Během hlavního líčení v roce 2013 podpořil verzi, že opilý Janoušek srazil ženu v pražské Michli omylem, protože ji u svého porsche neviděl. Za křivou výpověď mu hrozí i vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Janoušek u soudu (archivní foto)

Roman Janoušek u soudu (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

"Já nemám na to žádný názor. Stalo se něco divného,“ vysvětloval přesně před pěti lety po své nehodě tehdy opilý lobbista a podnikatel Roman Janoušek. Odjel od malé dopravní havárie s ženou, která ho po chvíli dojela a snažila se ho zastavit. On ji autem srazil. U soudu řekl, že cizinku neviděl a nejspíš ji jen zachytil zpětným zrcátkem. "Se omlouvám, ale přísahám - nikoho jsem neviděl."

Přehrát

00:00 / 00:00

"Obžalovanému hrozí tříletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti," říká mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

Tuto verzi podpořil u pražského Městského soudu i dopravní znalec Jiří Doleček, kterého si podnikatel přizval. Cizinka podle něj nestála před Janouškovým autem.

"Opustila tento pravý bok vozidla, řidič ze svého pohledu zřetelně mohl vidět, že chodkyně už stojí mimo vozidlo. To dokazuje, že to od řidiče nebyl úmysl," uvedl u soudu znalec. Dolečkovi je dnes 83 let a je v důchodu. Podle mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcely Pröllerové mu hrozí až tříletý trest.

'Účelově vykonstruovali příčinu úmrtí ve prospěch Kramného.' Policejní stát, oponuje obviněný znalec

Číst článek

"Proběhne hlavní líčení v případu přečinu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Obžalovanému hrozí tříletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti," dodala Pröllerová

U hlavního líčení objeví i další znalci - ti, kteří zpracovávali posudek s opačným výsledkem než obžalovaný Doleček.

"Bude vznesena obžaloba, dále bude slyšen soudní znalec, který vypracovával posudek pro Policii ČR a dále proběhne výslech znalce z Ústavu soudního inženýrství v Brně," doplnila mluvčí soudu.

Dopravní znalec Doleček na výsledcích svého posudku trvá. Údajné zkreslení popírá. Podnět k prošetření znalců obhajoby podal Městský soud v Praze, který poslal Romana Janouška na 4,5 roku do vězení. Lobbista má teď trest kvůli zdravotním důvodům přerušený.

Práci soudních znalců má upravit zákon, o kterém začali letos v březnu debatovat poslanci. Návrh má zavést možnost přezkoumávání znaleckých posudků nebo vstupní odborné zkoušky pro uchazeče.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme