Česko prodalo pasivní radar Věra do Estonska

Česká republika prodala vojenský pasivní radiolokátor Věra do Estonska. Pobaltská země bude teprve druhým zahraničním uživatelem špičkového přístroje, který je schopen odhalit i "neviditelné" americké letouny stealth. Pardubická firma ERA získá od Estonců za svůj výrobek přibližně 100 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

systém Věra-E

systém Věra-E | Foto: www.era.cz

Druhý takový přístroj koupily před časem Spojené státy, které tím kompenzovaly své protesty proti pokusům prodat Věru do států mimo Severoatlantickou alianci. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban nevyloučil, že zájem mají i jiné státy, zatím je ale podle něj předčasné o konkrétních kupcích mluvit. Kontrakt s Estonskem považuje Urban za velký úspěch.

"V březnu letošního roku jsme vydali licenci do Estonska, je podepsaný kontrakt a do 14 měsíců bude zařízení sloužit. Licenční řízení proběhlo v klidu, neboť Estonsko je členem Evropské unie, takže tam nejsou žádné výhrady ani z ostatních resortů," uvedl Urban.

Už dlouhodobě deklaruje svůj zájem o vojenskou verzi Věry také Čína, proti ale vystupuje hlavně ministerstvo zahraničí. Ministerstvo průmyslu a obchodu loni vydalo firmě Omnipol povolení na vývoz šesti radarů do Číny, ale po námitkách USA byla zrušena.

Mobilní přístroj, který je nástupcem legendární Tamary, má schopnost vyhodnocovat informace, aniž je sám odhalen. Česká armáda používá zatím jeden komplet umístěný nedaleko Českých Budějovic, v budoucnu počítá ještě s jedním.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme