Bohyně Anáhitá možná přepíše učebnice českého dějepisu

Naši předkové možná přišli do Čech z Černomoří, kam v minulosti zasahovaly íránské vlivy. Tuto hypotézu potvrzuje nejnovější nález archeologů. Nedaleko Prahy nalezli v ornici pečetidlo z doby stěhování národů v podobě perské bohyně plodnosti Anáhitá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soška íránské bohyně

soška íránské bohyně | Zdroj: ČTK

Patrně nejznámější český archeologický nález dokumentující osídlení na našem území Věstonická Venuše má sokyni. Ve středních Čechách archeologové nalezli unikátní sošku perské bohyně plodnosti Anáhitá. Jde o pečetidlo z doby stěhování národů, tedy někdy ze 4. nebo 5. století.

Podle archeologa a orientalisty Petra Charváta je to naprosto unikátní nález, srovnatelný s inventářem jeskyně Býčí skála nedaleko Brna. Jde o velmi dobře zachovanou 12 centimetrů vysokou sošku ze sádrovce, je glazována, má zelený plášť a zlatou kápi a patrně i zlatý náhrdelník. Tvář si zakrývá knihou anebo kodexem.

Na západ od našich hranic, například v Porýní, se podobné motivy objevují, dodává Charvát: "K nám se ta věc z Íránu dostala pravděpodobně někudy Černomořím, zřejmě v pátém století s některým z vysokých důstojníků římské nebo byzantské armády, který mohl být íránského původu."

Podle Charváta není vyloučeno, že se na stejném místě podaří odkrýt hrob "výše společensky postavené osoby". Odborníci zatím nemají stoprocentní jistotu, že nejde o falzifikát. Všichni věří, že nález je pravý: "To je otázka velmi významná. Jsou tam nějaké rysy, které nás lehce zneklidňují. Ale prozatím charakteristiky nálezu, které odpovídají době,kterou předpokládáme, převažují. Zatím se spíše zdá, že ta soška je pravá."

Jistotu ale budou mít až za několik měsíců až provedou všechny rozbory. V tom případě bychom asi začali měnit dosavadní pohled na naši dávnou historii: "Je to v podstatě jeden z dokladů kulturního proudění, které jsme tušili, které se rýsovalo v nálezech. Je to jeden z dalších argumentů například pro řadu dotazů kolem příchodu Slovanů do českých zemí. Zatím jsou hypotézy dvě: příchod od severovýchodu, anebo od jihovýchodu. Z tohoto nálezu by vyplývalo, že ten příchod od jihovýchodu by navazoval na vlivy, styky, které působily na naši zemi ještě před příchodem Slovanů," řekl Radiožurnálu Charvát.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme