Atta byl v Praze víckrát

Terorista Muhammad Atta se v Praze setkal s později vyhoštěným důstojníkem irácké rozvědky. Terorista Muhamad Atta byl letos v Praze. Setkal s iráckým diplomatem, který byl 22. dubna z České republiky vyhoštěn. Sešli se několik týdnů před diplomatovým vyhoštěním. Informoval o tom ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že Atta k nám přicestoval linkovým autobusem z Německa a hned druhý den odletěl z Prahy do Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muhammad Atta

Muhammad Atta | Zdroj: ČTK

Terorista Muhammad Atta, podezřelý ze zářijového sebevražedného teroristického útoku v New Yorku, se setkal s iráckým diplomatem v Praze. Sešli se několik týdnů před diplomatovým vyhoštěním. Novinářům to řekl ministr vnitra Stanislav Gross s tím, že vyhoštěný diplomat byl důstojníkem irácké rozvědky. "Druhá návštěva byla v roce 2001 před vyhoštěním toho iráckého diplomata, ke kterému došlo dne 22.4. 2001." Byly tak potvrzeny spekulace o napojení Iráku na atentátníky ve Spojených státech. Podrobnosti jejich pražského setkání jsou nyní předmětem vyšetřování. Je totiž také možné, že Atta byl v České republice též posledního května loňského roku, tato informace ale dosud není potvrzena.

Krizový štáb také dospěl k závěru, že požadavek Washingtonu na prověrky pilotů, kteří létají do Spojených států, neumožňuje naše legislativa. Po dnešním jednání ústředního krizového štábu to uvedl ministr vnitra Stanislav Gross. Naše země by měla podle Washingtonu garantovat, že piloti jsou spolehliví a nejsou napojeni na teroristické organizace. Podle Grosse požádaly Spojené státy o totéž i další země. Pracovní skupina vedená ministerstvem dopravy má za úkol zjistit, zda lze s ohledem na českou legislativu takovému požadavku vyhovět a podrobit tedy piloty bezpečnostním prověrkám.

Markéta Kaclová, Dušan Valenta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme