Soška perské bohyně prý pochází z Dolních Měcholup

Soška perské bohyně plodnosti Anáhitá, kterou nedávno objevili archeologové nedaleko Prahy, může být nepovedený novodobý odlitek. Sošky podle svých slov vyráběl dvaasedmdesátiletý Jiří Šimůnek z Dolních Měcholup. Má prý formu a figurky zhotovoval v roce 1968 pro své přátele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soška íránské bohyně

soška íránské bohyně | Zdroj: ČTK

Před pěti lety se prý pokoušeli udělat odlitky i vnuci pana Šimůnka. Protože se jim nepovedly, hodili je do kontejneru s hlínou. Kam se vyvážela, neví.

Jak Radiožurnálu řekl archeolog Petr Charvát, odborníci sošku přesto stále zkoumají. "Objevila se ve věci té sošky, kterou jsme původně pokládali za zpodobení perské bohyně Anáhitá, zcela reálná možnost, že se jedná o výrobek novověkého původu, a to buďto zdejší, místní, ale stále ještě zůstává ve hře možnost, že ten předmět byl dovezen odkudsi z ciziny."

Archeologové původně předpokládali, že 12 centimetrů vysoká soška ze sádrovce je pečetidlem z doby stěhování národů, tedy někdy ze 4. nebo 5. století.

Naděžda Hávová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme