Bývalý voják z Liberce schovával doma protitankovou střelu

Policie našla u bývalého vojáka z Liberce řízenou protitankovou střelu a dva ruční protitankové granáty. ČRo 1 - Radiožurnálu to potvrdila mluvčí pardubické police Hana Fojtíková. Podle předběžných informací byla protitanková střela stejného typu jako zbraň, kterou nalezli před třemi týdny pracovníci ruzyňského letiště v blízkosti přistávací dráhy. Ministerstvo obrany uvádí, že jde pouze o nefunkční makety zbraní, policie naopak tvrdí, že zbraně jsou cvičné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pancéřovka RPG-75

pancéřovka RPG-75 | Foto: Armáda ČR

"Kriminalisté se včera v odpoledních hodinách sjeli do místa trvalého bydliště, které má voják záloze v Liberci, s tím, že jim zbraně dobrovolně vydal," uvedla Fojtíková. Muž měl podle ní zbraně získat v květnu vloupáním do muničního skladu v Čermné nad Orlicí, vyšetřovatel jej proto obvinil z trestného činu krádeže a vloupání.

Zatím není jasné, zda byla nalezená cvičná munice skutečně nebezpečná. To určí až balistici, kterým policie zabavenou munici předala k expertíze. Pokud experti zjistí, že šlo o nebezpečnou munici, bude bývalý voják základní služby stíhán také pro nedovolené ozbrojování. Policejní prezident Jiří Kolář očekává první výsledky vyšetřování zhruba za měsíc. "Skutečně mohu potvrdit, že okresní ředitelství policie České republiky v Pardubicích šetří podezření z nedovoleného ozbrojování a to v souvislosti se zajištěním dvou střel RPG-75 a jednoho ručního granátu. Věc je na počátku šetření a ukončeno by mohlo být do čtrnácti dnů, možná do měsíce."

Krádeží protitankových střel se teď bude zabývat také vojenská policie. Ta v současnosti vyšetřuje několik případů nekontrolovaných ztrát munice z vojenských skladů.

Jaroslav Mareš, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme