Nemocnice se musí omluvit za nucenou sterilizaci

Romka vyhrála spor s nemocnicí, kde jí proti její vůli provedli sterilizaci. Ostravský soud nařídil Vítkovické nemocnici v Ostravě, ať se Heleně Ferenčíkové omluví. Odškodnění ve výši jednoho miliónu korun však platit nemusí, protože romská žena podala žalobu pozdě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operační sál

operační sál | Foto: Věra Luptáková | Zdroj: Český rozhlas

Jde zřejmě o první případ , kdy soud dal za pravdu nuceně sterilizované romské ženě. V Ostravě se jich už několik sloučilo do sdružení a chtějí podávat také žaloby.

Helena Ferenčíková neskrývala po rozsudku radost: "Určitě jsem ráda, že to takto dopadlo, že paní předsedkyně uznala naši pravdu, že takhle se mnou neměli zacházet, že to bylo všechno nesprávné. A jsem ráda, že jsem ukázala Romkám cestu, aby se také mohly domáhat své pravdy."

Pokud rozsudek nabude právní moci, musí nemocnice, kterou dnes vlastní jiná společnost než v roce 2001, poslat Romce dopis s omluvou. "Omlouváme se vám, že jsme vám provedli sterilizaci, aniž by jsme vás poučili a nechali poradit s manželem," citovala soudkyně text omluvného dopisu.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme