Praktičtí lékaři vstoupili do stávkové pohotovosti

Po lékárnících vyhlásili stávkovou pohotovost také praktičtí lékaři. Chtějí upozornit na to, že platby za péči od Všeobecné zdravotní pojišťovny se po vyhlášení nucené správy zase prodloužily. Lékaři tak dostávají zaplaceno s více než měsíčním zpožděním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Všeobecná zdravotní pojišťovna

Všeobecná zdravotní pojišťovna | Foto: Marián Vojtek

Ministr zdravotnictví David Rath nespokojenost praktických lékařů chápe. Za zpoždění plateb je ale podle něj plně odpovědná ředitelka VZP Jiřina Musílková. Tvrdí, že nereagovala na dopis, který jí koncem prosince poslal.

"Kdy jsem ji důrazně upozornil, že by měla urychleně požádat ministra Sobotku o takzvanou předsunutou platbu státu pro rok 2006," říká ministr.

Musílková se ale proti Rathovu vyjádření ohradila. O předsunutou platbu VZP žádala už na podzim. "Dostali jsme odpověď, že není jasno s rozpočtem, abychom to eventuálně udělali znovu po Novém roce."

"Teď jsme dostali dopis náměstka ministra financí, že je možné požádat. Nicméně mezitím vyšla vyhláška, která říká, že ta předsunutá platba se musí započítat do koeficientu, o který budeme potom platit víc. To je velká nejasnost, znamenalo by to velkou ztrátu pro pojišťovnu. Dnes se tím zabývala správní rada a zatím to neuzavřela," vysvětlila Musílková.

Lékařům se také nelíbí ministerská vyhláška, která stanoví výši úhrad za péči a za léky od zdravotních pojišťoven. Předpis poškodí nejen lékaře, ale i pacienty, říká ředitel Oblastní nemocnice v Náchodě Josef Šimurda.

"Pro pacienty bude ten dopad velmi nepříjemný, protože pokud některé zdravotnické zařízení vyčerpá svůj přidělený limit, tak dále nebude další léčiva předepisovat. V našem případě to nebudeme předepisovat, pokud se nebude jednat o akutní a život ohrožující stavy."

Ministr Rath ale požadavky praktických lékařů odmítá. "Nevidím důvod, proč by zrovna na praktické lékaře měl být aplikován jiný metr, než třeba na lékaře-specialisty, nebo než na nemocnice. My jsme pro letošní rok nastavili systém, že ke každému segmentu je prakticky přistupováno stejně."

Lucie Weissová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme