Případ obchodního domu Ostravica

Rok a půl po havárii v módním domě Ostravica obvinil vyšetřovatel tehdejšího majitele objektu Kamila Kolka. Stíhán je za obecné ohrožení. V době havárie bylo totiž v obchodním domě téměř 100 kupujících. Za stejný delikt je také stíhán Vilém Lasák, který tam prováděl stavební dozor. Ten byl ovšem na rozdíl od Kolka obviněn už před několika měsíci. Kamil Kolek proto říká, že jeho stíhání je vykonstruované a že je obviněn na objednávku hejtmana Evžena Tošenovského.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

soudní síň

soudní síň | Foto: Justice.cz

Autor 2: S trochou nadsázky řečeno, po havárii tady hlas lidu volal po viníkovi. Tím byl pro většinu Kamil Kolek. Tehdy stál v čele firmy Cilesia Holding, která objekt vlastnila i v čele společnosti Módní dům Ostravica, která byla nájemcem.

Autor 1: Stíhán je však až nyní, po roce a půl. Ostravský policejní mluvčí Milan Klézl upřesnil, co mu vyšetřovatel klade za vinu.

Milan Klézl, mluvčí ostravské policie: Jako předseda statutárního orgánu představenstva organizace Módní dům Ostravica Textilia a akciové společnosti Cilesia Holding realizoval interiérové změny módního domu, aniž by měl schváleny ve smyslu stavebního zákona práce na tomto obchodním domě. Za uvedené jednání mu v současné době hrozí trest odnětí svobody v délce trvání od jednoho do pěti let.

Autor 2: Od dubna 2000 se logicky odehrálo mnoho věcí. Například to, že módní dům Ostravica je znovu otevřen. Kamil Kolek vidí jednoznačnou souvislost mezi jeho trestním stíháním a znovuotevřením Ostravice. Podle Kolka je to pomsta.

Kamil Kolek: Někdo má pocit, a ten někdo sedí tady na kraji hodně vysoko, kdo se v tom angažoval, že prohrál. Je absurdní někomu sdělit obvinění ve věci, která je rok a třičtvrtě stará. Já se akorát divím, že to tady funguje jako před těmi dvanácti lety. Někdo zvedne telefon a někdo, v tomto případě státní zástupce, zařídí, aby mi bylo sděleno obvinění. To je v pořádku, tak mi bylo sděleno obvinění za to, že já osobně jsem tady pravděpodobně s helmou na hlavě dělal stavební úpravy a že to spadlo. Soud nechť se rozhodne. A myslím si, že rozhodne tak, jako v jiných případech, kdy si taky někteří papalášové mysleli, že dokážou něco zařídit. Uvidíme.

Autor 1: Státní zástupce Vladimír Korta jakékoliv ovlivňování ze strany hejtmana Tošenovského zásadně popřel.

Vladimír Korta, státní zástupce: Nějaký pan Tošenovský, kterého ani neznám, i když samozřejmě vím, kdo to je, mě vůbec nezajímá. Je to vyloženě náš právní názor, kdy jsme se tady na ten případ zaměřili právě po předložení všech důkazů, které tady jsou. Ty tam v tehdejší době všechny nebyly. A když jsem to teď shrnul, tak jsem došel k tomuto závěru. Není to dobré s takovým časovým odstupem, ale tehdy všechny důkazy k dispozici nebyly, až teďka. Ale ovlivněné to není opravdu vůbec ničím.

Autor 2: Hejtman Tošenovský Českému rozhlasu vzkázal po své mluvčí, že se k těmto nařčením vyjadřovat nebude.

Mluvčí Evžena Tošenovského: Pan Hejtman se nebude k těmto invektivám nijak vyjadřovat. Pakliže má pan Kolek nějaké poznámky k němu, je třeba, aby se na něj obracel osobně.

Autor 1: Kamil Kolek se ovšem přímé kritice hejtmana Tošenovského opakovaně vyhýbal a pouze naznačoval.

Autor 2: Já to pojmenuji jednoznačně. Vy obviňujete hejtmana Tošenovského, že ovlivňuje orgány činné v trestním řízení, aby vás stíhaly?

Kamil Kolek: Tak to jste samozřejmě řekla vy. Já samozřejmě na mikrofon to neřeknu, protože nemám chuť se soudit s Evženem Tošenovským o tom, že bych to řekl. Ale každý, kdo trošičku ví o Ostravici něco, tak ví, kdo se tady angažoval a kdo sbíral politické body. Na druhé straně vidí, že tady to zkrátka je otevřeno.

Autor 2: Názory Ostravanů na stíhání Kamila Kolka jsou většinou jednoznačné - obvinění přišlo velmi pozdě.

Anketa v Ostravě: Mělo by se to všechno dít hnedle. To už pak pracují různé takové bludné proudy. Vím o tom a je mi to úplně jedno.

Je pozdě, určitě. Už se to mělo dávno řešit, protože ta Ostravica je určitě v hrozném stavu. Mělo to být dřív, určitě

Bohužel je to jaksi náš systém. Za krádež 2 000 Kč vás málem zavřou okamžitě, ale ty miliony, bohužel. Rok a půl to trvalo, já jsem se o to nezajímala, ale měl být hned.

Je to pozdě. Kdyby neměl za sebou stranu ODA, tak by se to nikdy nestalo.

Co na to říkám? Že je to s prominutím bordel. Kdyby to byl obyčejný člověk, tak ho stíhají i za něco menšího. Ale asi má na to, že někoho uplatil.

Měl by být dávno už stíhán. Není správné to, co se teď děje.

Autor 2: Kromě trestně právní roviny má kauza Ostravica ještě jeden problém. A to nezaplacené pokuty. Laicky řečeno, pokud si ve svém domě vyměníte okna bez stavebního povolení, dostanete pokutu.

Autor 1: Kolek měl podle odborníků při nepovolné rekonstrukci narušit statiku a dostal pokutu 750 000 Kč. Jak ovšem potvrdila mluvčí ostravské radnice Hana Adamusová, dosud ji nezaplatil.

Hana Adamusová, mluvčí ostravské radnice: V polovině srpna Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu podanou společností Módní dům Ostravica Textilia proti Magistrátu města Ostravy ve věci týkající se pokuty, kterou město udělilo vlastníkovi za to, že v obchodním domě prováděl stavební úpravy bez povolení. Tato pokuta ve výši 750 000 Kč prozatím nebyla městu zaplacena.

Autor 2: Vysvětlení Kamila Kolka je celkem jednoduché.

Kamil Kolek: Tu částku 750 000 Kč jsme dostali asi týden poté, co mi bylo sděleno obvinění. A je to, zase znovu opakuji, rok a třičtvrtě poté, co bylo po té záležitosti. To znamená, že rok a třičtvrtě to někde leželo na magistrátě, na stavebním úřadu, bylo tam odvolání a oni si netroufli rozhodnout, protože je to právně naprosto správně. Společnost Cilesia Holding, které to vyměřili a potvrdili, tak opravdu za to nemůže. Tak ať rozhodne soud.

Autor 1: Mluvčí ostravské radnice potvrdila, že dosud nedostali zaplaceno více jak 570 000 Kč za zabezpečovací práce po havárii v obchodním domě.

Autor 2: Kamil Kolek tvrdí, že tato částka je nepřiměřeně vysoká.

Kamil Kolek: Tady někdo něco dělal, někdo to nařídil, ty práce. A nařídil to ten pán, kterého jmenoval tenkrát primátor. To znamená, že kdybychom to dělali my, nestálo by to 500, ale možná 100 a bylo by to zaplaceno. Nařídil to on, tak to má zaplatit magistrát. Tak to zkrátka je, zase - je to u soudu, ať rozhodne soud. Každou věc, kterou prohraju, soudu zaplatím. Já nebudu ohýbat hřbet jenom proto, že si na tom někdo honí triko. Nikdy.

Autor 1: V současné době má Ostravici v pronájmu firma Zemská správcovská. Zástupkyně této společnosti Jitka Milerová na přímý dotaz, jakou má vazbu na Kamila Kolka, odpověděla takto: "Žádnou. Já tady spravuji obchody, zajímám se o Zemskou správcovskou, provozuji dům. Na pana Kolka nemám vazbu."

Autor 2: To znamená, že vy neřešíte ty dluhy, které vznikly?

Jitka Milerová, Zemská správcovská: Ne, neřeším. Pouze se zajímám o tento dům, který provozuji.

Autor 2: Ponechme stranou komplikované vlastnické vztahy kolem Ostravice. Je na úřednících radnice, aby tuto spleť rozklíčovali a veškeré pokuty vymohli. Stále však zůstává nezodpovězená otázka, proč je Kolek stíhán až nyní po roce a půl od havárie. Argumentovat tím, že tehdy důkazy nebyly a nyní jsou, je přinejmenším liché. Tato pomalost pak logicky nahrává Kolkovi, který za tím vidí pomstu a policii viní z podjatosti.

Přepsal: Česká informační agentura

Andrea Brtníková, František Tichý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme