Hackeři upozornili politiky na jednoduché zneužití mobilů, informují HN

Každá mobilní síť v Česku se dá zneužít. Na to včera podle Hospodářských novin upozornili některé politiky hackeři, kteří jim zaslali falešné textové zprávy. Právo informuje o tom, že starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka připustil svou rezignaci kvůli údajné korupci. Mladá fronta Dnes napsala, že pokud by se ptačí chřipka dostala do Česka, úřady by nakoupily právě vyvíjenou vakcínu. Lidové noviny se věnují zjištění ombudsmana Otakara Motejla, že v evidenci kulturního dědictví jsou velké nejasnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Alena Palečková

Máma nese mísu, Ema má maso - stálo v SMS, kterou včera dostal středočeský hejtman a stínový ministr dopravy a spojů Petr Bendl. Číslo odesílatele: jeho stranický kolega Martin Říman. Jak píší Hospodářské noviny, byl to podvod. Šlo o falešnou textovou zprávu. A Bendl s Římanem nebyli včera jediní politici nebo vysocí státní úředníci, mezi kterými dětské říkanky kolovaly. Rozesílala je skupina tuzemských hackerů, kteří chtěli upozornit na to, že žádný z mobilních operátorů nemá svou síť chráněnou proti zneužití.

Falešné SMS lze posílat z kteréhokoli mobilního telefonu. Stačí znát číslo odesílatele. Varování před falešnými SMS vydal koncem loňského roku regulátor amerického investičního trhu NASD. Neznámý spekulant totiž pod jeho číslem posílal na mobily účastníků burzy pozměněné informace o pohybech akcií. Mobilní operátoři teď znovu tvrdí, že své sítě mají zabezpečené a že falešné textové zprávy do Česka přicházejí prostřednictvím nezabezpečených center v zahraničí. Ta využívají i čeští hackeři, doplňují Hospodářské noviny.

Starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka, který už dva měsíce čelí obvinění z uplácení, poprvé připustil, že rezignuje. Informuje o tom dnešní Právo. Protikorupční policie ho obvinila na začátku prosince, ale Sznapka sám dosud odstoupit z postu starosty nemínil. Ke změně postoje ho posunula až úterní výzva vedení ČSSD na Karvinsku.

Sznapka zatím nechce říct, ke kterému datu by případně rezignoval. Jeho postup prý záleží na postoji okresního výboru sociální demokracie, za kterou kandidoval a jednání s českotěšínskými zastupiteli, koalicí a místostarostou. Sznapka je podezřelý z nabídky stotisícového úplatku členkám občanského sdružení Těšínské zrcadlo. Ty se snažily zabránit tomu, aby si zastupitelé mezi sebou rozprodali lukrativní prostory ve městě, uvádí Právo.

Vakcína, kterou proti ptačí chřipce vyrábí americká firma Baxter, neznamená podle hlavního českého hygienika Michaela Víta žádnou revoluci v boji proti viru H5N1. Jak řekl Mladé frontě Dnes, stačí, aby dnešní virus ptačí chřipky jen trochu mutoval a jakákoliv dnešní vakcína nebude účinná. Česko by nyní vyvíjenou vakcínu koupilo jen tehdy, kdyby se ptačí chřipka dostala na naše území.

V evidenci kulturního dědictví jsou podle ombudsmana Otakara Motejla velké nejasnosti. Lidové noviny přinášejí příběh Jiřiny Němcové, kterou mohly problémy v památkové péči připravit o střechu nad hlavou. Když její rodina rekonstruovala historický dům v centru Písku, takzvanou Starou poštu, dostala na opravu státní příspěvek. Úředníci v Písku i v Českých Budějovicích měli budovu za památku. Zakrátko po opravě ale přišla studená sprcha.

Finanční úřad při kontrole zjistil, že dům není zapsán v Ústředním seznamu nemovitých kulturních památek a jeho majitelé tedy nemají na dotaci nárok. Peníze musejí vrátit. Z původních 400 000 se suma se všemi sankcemi a úroky vyšplhala na víc než milión korun. Příčina je jednoduchá: ani ústřední seznam památek, který ze zákona vede Národní památkový ústav, nezahrnuje všechny objekty s tímto statutem.

Němcovi se báli, že budou muset dům prodat. Lidové noviny dodávají, že nakonec měli štěstí - bránili se a budějovický krajský úřad nakonec sankci zrušil. Ombudsman ale varuje, že podobných případů je mnoho a ne všechny musejí dojít ke zdárnému konci.

Zatímco 12 let po rozpadu bývalé československé federace je nutné na řece Moravě stále překračovat geografické hranice, o politických nemluvě, podnikatelé v hudební branži přemýšlejí, jak obnovit federální trh s hudbou v jeho bývalé slávě. Jak píší Hospodářské noviny, vedou je k tomu dva důvody.

Za prvé: fanoušci z obou částí bývalého společného státu mají díky přesahu médií a jazykové příbuznosti dobré povědomí o bratrské hudební scéně. Za druhé: Společný 15 miliónový trh skýtá větší šance na vrácení vložených investic. Vysoké prodeje v českých zemích zaznamenávají Richard Müller, Miro Žbirka, Jana Kirschner nebo kapely Horkýže Slíže, Elán a Peha. Na Slovensku boduje třeba Čechomor a Aneta Langerová.

Naděžda Hávová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme