Zemřel legendární letec generál Peřina

"Generál nebe", stíhací eso a hrdina druhé světové války František Peřina dnes časně ráno zemřel. Bylo mu 95 let. Peřina poslal k zemi množství nepřátelských letounů a to hlavně ve čtyřicátých letech, kdy bojoval ve Francii a později také Anglii. Po návratu do vlasti trvalo štěstí pouhé tři roky, pak přišla katastrofa v podobě totality. Z hrdinů se stali zrádci, kteří byli vyhození z armády a pronásledovaní režimem. Ten nakonec Peřinu donutil k emigraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Peřina

František Peřina | Zdroj: ČTK

Plukovník Jan Horal, účastník druhé světové války a blízký přítel Františka Peřiny na něj vzpomíná jako na skromného člověka, jehož vášní a koníčkem byl po celý život lov. "Byl velice inteligentním, schopným člověkem. Poctivý muž, který pomáhal, kde mohl."

František Peřina pocházel z chudých poměrů. Přesto se dokázal vypracovat na jednoho z nejlepších světových pilotů. Jakmile byla republika rozbita, odjel do odboje a ve Francii se stal legendou. Tři roky po návratu do vlasti byly již veškeré demokratické ideály zadupány do země totalitním režimem, který Peřinu donutil k emigraci.

"Peřina se dostal za nejtěžších leteckých podmínek k letadlu, se kterým s manželkou a přítelem uletěli do americké zóny," řekl Jan Horal a dodal, že Peřina byl nejšťastnější v době, kdy se mohl po revoluci vrátit domů. Nicméně křivdu, kterou totalitní režim na pilotech spáchal, nikdy komunistům neodpustil.

Měl Čechy rád, a tak jim vzkázal: "Strašně rád bych viděl, aby se náš lid odnaučil závisti, aby ti naši lidé měli rádi jeden druhého."

Peřina poslal k zemi minimálně dvanáct německých letadel a sám byl sestřelený nad Paříží a vážně zraněný. Jednou se ocitl proti přesile 60 meserschmidtů. Strhnul pozornost na sebe a tak zachránil své kamarády. Takhle na bitvu vzpomínal: "Kdybych to neudělal, tak tam zůstane osm kamarádů. Když to udělám, tak tam zůstanu sám. Tak jsem do těch šedesáti meserschimdtů vletěl."

Ženu Františka Peřiny, se kterou byl 67 let, nacisté celou válku věznili. Zemřela několik dní před jeho hospitalizací. Generál Peřina dostal za své činy řadu vyznamenání, například Československý válečný kříž, Řád Bílého lva i několik zahraničních ocenění.

Alžběta Havlová, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme