Padělané oblečení by už nemělo končit ve spalovnách

Většina padělaného značkového oblečení, které kontroloři České obchodní inspekce zabaví při svých raziích, by už neměla končit ve spalovnách. Díky novému projektu s názvem "humanity-cz" by měla být mnohem větší část tohoto zboží než dosud zbavena značek a využita k humanitárním účelům doma i v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

humanitární pomoc

humanitární pomoc | Foto: Miroslav Konvalina

Zákon sice dovoluje, aby zabavené padělky po odstranění značek renomovaných výrobců bylo možné použít pro potřebné, zatím ale plagiáty známých výrobců z více než 95 procent končí ve spalovnách. Od července by měli značky začít odstraňovat pracovníci výrobních družstev, kde z více než poloviny pracují zdravotně postižení. Ti nahradí padělanou značku označením humanity.

Jaký bude další osud tohoto textilu vysvětluje předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev Jan Wiesner: "Z centrálního skladu bude distribuováno na humanitární účely. Za to bude zodpovídat ČOI tak, aby se nic nemohlo stát a nemohlo dojít ke zneužití."

Podle ředitele České obchodní inspekce Jiřího Pěkného dovolí nový humanitární projekt většinu těchto výrobků dále využít.

"Náš odhad je, že až 70 procent výrobků bude odznačeno a bude je možno použít na humanitární účely v rámci České republiky a v rámci světa. Je to veškeré oblečení, to znamená zimní bundy, letní bundy, kalhoty, sportovní mikiny a další podobné výrobky," řekl Českému rozhlasu Pěkný.

K propagaci projektu doma i v cizině se už připojili i známí sportovci. Mezi nimi je například skokan na lyžích Jakub Janda, automobilový jezdec Tomáš Enge nebo hokejový trenér Alois Hadamczik. Písemný souhlas poskytla i fotbalová legenda Eusebio.

Vlasta Valentová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme