Havarovaná cisterna na Olomoucku hrozila výbuchem

Dramatický den prožili obyvatelé Nové Vsi na Olomoucku. Nedaleko jejich obce totiž dopoledne havarovala cisterna plná propan-butanu, který hrozil výbuchem. Hasičům se dlouho nedařilo dostat poškozené vozidlo zpátky na kola, aby mohli nebezpečný plyn přečerpat do jiné cisterny. Nakonec jim v tom musela pomoci těžká technika až z Ostravy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

havarovaná cisterna

havarovaná cisterna | Foto: Vladislav Galgonek

Podle policie řidič nezvládl mezi Chudobínem a Slavětínem v mlze a na zledovatělé silnici řízení a s cisternou naplněnou desti tunami propan-butanu sjel do příkopu. V místě nehody byla až do večera odkloněna doprava a nedaleká obec Nová Ves musela být dokonce odpojena od elektřiny. V případě úniku plynu totiž hrozilo vážné nebezpečí exploze, která by vesnici nejspíš srovnala se zemí.

Cisternu se podařilo postavit zpět na podvozek až po desetihodinovém úsilí. Kamion totiž odolal síle dvou jeřábů a hasiči proto museli povolat na pomoc těžší techniku. Část plynu při tom už přečerpali do další cisterny. "Povolali jsme až z Ostravy jeřáb s nosností čtyřiceti tun, který postavil havarovanou cisternu na kola, ještě s pomocí vojenského vyprošťovacího tanku," popsal Radiožurnálu zásah jeho velitel Miroslav Kadlec.

Největší strach naháněl hasičům při vyzvedání první pohyb havarované cisterny. "Nevěděli jsme, jestli nejsou poškozeny armatury a jestli nebude plyn unikat, ale byla provedena veškerá opatření, aby to dopadlo tak, jak to dopadlo," oddechl si Kadlec. Nehoda si naštěstí nevyžádala žádné zranění.

Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme