Státní zástupkyně posoudí další žaloby kvůli možné korupci na NBÚ

Protikorupční policie navrhla státní zástupkyni, aby vypracovala obžalobu v případu údajného uplácení na Národním bezpečnostním úřadu. V kauze je kvůli braní úplatků stíhán bývalý sekční šéf úřadu Vladimír Šiša, podle policie ho upláceli pedagogové z Vysoké školy Karla Engliše v Brně Vladislav Větrovec a Jan Harangozzo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze, úplatek

peníze, úplatek | Foto: Rádio Praha

Případ souvisí s kauzou údajně zmanipulovaných konkurzů, ve kterých je kromě Větrovce stíhán také například konkurzní soudce Jiří Berka. V této věci už bylo nařízeno hlavní líčení - táborský soud začne obžalobu projednávat v září.

Větrovec a Harangozzo podle obvinění nabízeli Šišovi peníze, šperky a bezplatné zapůjčení octavie. Šiša jim prý za úplatky slíbil, že bude ovlivňovat osoby, které byly či měly být podrobeny bezpečnostním prověrkám či pohovorům. Šlo zejména o policisty z protikorupční policie, kteří vyšetřovali kauzu zmanipulovaných konkurzů.

Policie začala skupinu kolem Berky rozkrývat na jaře 2003 v souvislosti s podezřelým konkurzem na Union banku, který Berka vyhlásil údajně na základě padělaných dokumentů. O rok později vyšetřovatel rozdal obvinění dalším lidem.

K Union bance později přibylo obvinění, že skupina zmanipulovala konkurzy i dalších několika společností. Policie vyčíslila škodu, kterou podle ní obvinění způsobili, na 264,6 milionu korun, dalších více než 200 milionů korun se prý pokusili získat.

Renáta Prátová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme