Stav poslance ODS Patery prý není vážný, ve čtvrtek by měl hlasovat

Poslanec za ODS Miloš Patera, který je od včerejška v nemocnici, se zřejmě příští čtvrtek zúčastní klíčového hlasování o novém vedení sněmovny. Radiožurnálu to řekl předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Vlastimil Tlustý. Chystaná vládní koalice by tak měla mít dostatek hlasů k tomu, aby zabránila ČSSD v případném znovuzvolení Lubomíra Zaorálka nebo jiného jejího kandidátka do křesla předsedy dolní komory.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Patera

Miloš Patera | Zdroj: ČTK

Poslance Miloše Pateru podle dostupných informací postihla mozková mrtvice. Včera ho narychlo převezli z karlovarské nemocnice a do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Podrobnosti o zdravotním stavu poslance si jeho rodina zveřejňovat nepřeje. Vlastimil Tlustý je však přesvědčen, že poslanci ODS budou ve čtvrtek v plném počtu, včetně nemocného Miloše Patery.

"Včera večer jsem s panem poslancem Paterou telefonicky hovořil a on mě ujistil, že do čtvrtka příštího týdne, kdy nejdříve může v Poslanecké sněmovně proběhnout hlasování, bude z nemocnice zpět," řekl Radiožurnálu Tlustý.

Kandidátem ODS na funkci šéfa sněmovny by měla být místopředsedkyně strany Miroslava Němcová, která v minulém období byla i místopředsedkyní dolní komory. Pokud by Paterův hlas ve čtvrtek chyběl, sociální demokraté by se slíbenou podporou komunistů bez problémů prosadili do klíčové ústavní funkce svého kandidáta Lubomíra Zaorálka.

Pro zvolení předsedy a místopředsedů sněmovny je třeba podpora nadpolovičního počtu hlasujících poslanců. Rodící se koalici ODS, KDU-ČSL a zelených přitom i s Paterou chybí ve sněmovně stále jeden hlas k získání většiny. V případě Paterovy neúčasti by měly pravicové strany dohromady 99 hlasů, sociální demokraté a komunisté pak společně rovných 100 hlasů. Kdyby hlasovalo 199 poslanců, vítěz by potřeboval nejméně právě 100 hlasů.

Paterova nemoc by také mohla ještě více zkomplikovat snahu budoucí vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených získat důvěru sněmovny. I pro tu je třeba získat podporu nadpoloviční většiny hlasujících poslanců. Podle dnešního prohlášení dosluhujícího premiéra Jiřího Paroubka je ale pro ČSSD nejdůležitější program chystané vládní koalice. Teprve potom prý jeho stranu bude zajímat, jaké funkce získá.

O možnosti, že by zástupce sociální demokracie mohli dostat některé důležité funkce, pokud by strana podpořila koaliční vládu, se v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu zmínil místopředseda ODS Petr Nečas. Socialisté by podle něj mohli usednout do křesel předsedy Poslanecké sněmovny, jejího rozpočtového výboru a orgánů kontrolujících zpravodajské služby, Národní bezpečnostní úřad a policejní odposlechy.

"Jedná se nám o programové věci, kvůli nimž jsme získali voliče. Jestli si někdo myslí, že jsou pro nás důležité funkce, tak se mýlí," reagoval Paroubek. Ke koaliční smlouvě, kterou v pondělí podepíšou zástupci ODS, lidovců a zelených, se ČSSD vyjádří v následujících dnech, možná už v pondělí, dodal.

Funkce předsedy sněmovny je důležitá mimo jiné při sestavování vlády. Pokud při parlamentním hlasování o důvěře neuspějí dvě vlády, jejichž předsedy jmenoval prezident republiky, sestavuje třetí vládu v pořadí politik, jehož vybere právě šéf dolní komory.

Martin Hromádka, Vít Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme