První homosexuální dvojice využívají možnost uzavřít registrované partnerství

Prvním homosexuálním párem v Česku, který dnes zlegalizoval svůj vztah před úřady, jsou Karel a Josef z Havířova. Žijí spolu už sedm let a na zákon o registrovaném partnerství netrpělivě čekali. Jejich společné "Ano" sledovaly na čtyři desítky příbuzných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Kladně uzavřeli registrované partnerství Pavel Sýkora a Miloslav Sejkora

V Kladně uzavřeli registrované partnerství Pavel Sýkora a Miloslav Sejkora | Zdroj: ČTK

26-letý Josef ve sněhobílém obleku nezakrýval před obřadem nervozitu. "Jsem nervózní, třepou se mi ruce," řekl Josef. Jeho přítel Karel je rád, že se zlegalizování svého vztahu dočkali: "Každý z nás záviděl okolním státům, že tuto možnost mají, a nyní jsme rádi, že i Česká republika tento zákon má."

Ostravská matrikářka Jana Stančíková přiznává, že si svou řeč chystala několik hodin. "Mne napadla čtyři slova, která byla předtím často vyslovovaná: Už je to tady! Všichni na to velmi pozitivně reagovali," popsala obřad Stančíková.

Odpoledne si má na ostravské radnici říct své "Ano" další homosexuální pár, Vendula a Štěpánka.

Andrea Brtníková, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme