M. Topolánek: Menšinová vláda ODS nebo předčasné volby

Šéf ODS Mirek Topolánek požádal v pátek odpoledne prezidenta Václava Klause, aby ho pověřil sestavením nové vlády. V současné situaci je podle něho řešením menšinový kabinet ODS podporovaný všemi sněmovními stranami kromě KSČM. Pokud by tato varianta nebyla průchodná, pak by se politici měli dohodnout na předčasných volbách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

M. Topolánek

M. Topolánek | Zdroj: ČTK

Prezident Václav Klaus podle Topolánka zváží, jestli vyhoví jeho žádosti a dá mu silnější mandát při jednání o povolebním uspořádání. Podle tiskového odboru Hradu vydá prezident k Topolánkovu návrhu stanovisko ještě dnes.

Už dopoledne Topolánek prohlásil, že projekt trojkoalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených zůstává nadále jednou z variant povolebního vývoje. Současně podle něj platí jeho dřívější výrok, že pokud tento projekt nezíská podporu sociální demokracie, je mrtvý.

Poslanecký klub ODS podpořil další spolupráci koaličních stran ODS, KDU-ČSL a Strany zelených a projekt jejich trojkoaliční vlády. V případě neumožnění vzniku trojkoaliční vlády považuje poslanecký klub za možnou variantu řešení v podobě menšinové vlády ODS, tolerované demokratickými politickými stranami v Poslanecké sněmovně. Ukáže-li se jako nerealizovatelná varianta vlády trojkoalice a menšinové vlády ODS, tolerované KDU-ČSL, Stranou zelených a ČSSD, podporuje poslanecký klub ODS takové řešení, které povede k vypsání předčasných voleb. Poslanci ODS se zároveň postavili proti uzavření velké koalice ODS a ČSSD, opoziční smlouvě mezi těmito stranami a nepodpořili ani vytvoření úřednické vlády na celé volební období.

Křesťanští demokraté sice preferují koaliční spolupráci, občanské demokraty ale vyzvali, aby hledali i další varianty povolebního uspořádání. Podle předsedy lidovců Miroslava Kalouska to neznamená vypovězení koaliční smlouvy, ale je to vzkaz pro ODS, že se jako vítěz voleb nemusí striktně držet jejího textu.

Strana zelených oznámila, že chce přispět k uvolnění situace a vyzvala ODS a KDU-ČSL k ukončení koaliční spolupráce.

Milan Kopp, Lucie Weissová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme