Romské ženy demonstrovaly proti údajným nuceným sterilizacím

Před ostravskou městskou nemocnicí protestovaly asi tři desítky romských žen. Tvrdí, že jim lékaři v minulosti provedli nedobrovolnou sterilizaci. Nemocnice veškerá obvinění odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace proti sterilizaci žen

demonstrace proti sterilizaci žen | Zdroj: ČTK

Romské ženy se postavily přímo před hlavní bránu, v rukou měly transparenty s nápisy: Chceme spravedlnost!, Sterilizujte okurky, ne ženy!, Chceme děti!

"Stojíme tu právě proto, abychom docílily veřejné omluvy a někdy možná i odškodnění," řekla jedna z nich. 40letá Nataša Botušová zdůraznila, že zákrok podstoupila právě v městské nemocnici: "Nevěděly jsme, co je sterilizace. Když ta žena měla bolesti a zrovna začala rodit, přišli i ke mně a dávali mi podepsat papír, na kterém nic nebylo. A víte, jak to je, když žena rodí, má strašné bolesti a ráda se zbaví těch doktorů. Něco tam škrábne a neví co."

Mluvčí nemocnice Marie Dlabalová s tím nesouhlasí: "S těmito ženami soucítíme, ale opravdu na těch žádostech jsou jejich podpisy. Takže, když někdo stvrdí svou žádost o určitý úkon svým podpisem, předpokládáme, že žádosti rozumí. Pokud nerozumí, vy za to můžete?"

O sterilizaci by se mělo hovořit i na dnešním zasedání OSN v New Yorku, kde by měla být přednesena Stínová zpráva o diskriminaci žen v České republice vypracovaná společně Ligou lidských práv, Evropským centrem pro práva Romů a Gender Studies.

Andrea Brtníková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme